Wat zat er achter de laatste mini-oorlog in Gaza?

woensdag 8 mei 2019 |  Yochanan Visser
Maandagochtend om half vijf zijn Israël en de Palestijnse facties in Gaza na bijna twee dagen van intensieve gevechten weer een wapenstilstand ingegaan. In totaal werden 690 raketten afgevuurd op bevolkingscentra in het zuiden van Israël. Eén raket bereikte de stad Bet Shemesh, ongeveer twintig kilometer ten westen van Jeruzalem.

Het Israëlische leger reageerde met meer dan 260 luchtaanvallen op Hamas- en Islamitische Jihad-gerelateerde doelen in Gaza. In totaal stierven 29 mensen als gevolg van de laatste bloedige confrontatie; vier van hen waren Israëli’s.

Nadat de wapenstilstand van kracht werd, zei premier Benyamin Netanyahu dat de strijd nog niet voorbij was en dat de IDF ‘doorging met de voorbereidingen’ voor militaire actie in Gaza. Israëli’s die in de buurt van de Gazastrook wonen, reageerden met woede op de nieuwe wapenstilstand, die officieel werd ontkend door Israëlische overheidsfunctionarissen.

Waarnemers denken dat de nieuwe kalmte in het geweld slechts een korte tijd zal duren. Zij denken dat de het afhankelijk is van de hertatting van de financiële hulp aan de door Hamas bestuurde, door armoede getroffen kustenclave in het zuiden van Israël.
Als dit waar zou zijn, zou de aankondiging van Qatar dat dit land ‘het Palestijnse volk met 480 miljoen dollar [zou] steunen’, reden moeten zijn om hoopvol te zijn dat wapenstilstand deze keer zal aanhouden. En dat de Israëli’s in Zuid-Israël eindelijk kunnen genieten van normale levensomstandigheden.

Het grootste deel van de Qatarese hulp gaat echter naar de Palestijnse Autoriteit (PA) in Ramallah, die hardnekkig weigert om belastinginkomsten te ontvangen. Deze belastinginkomsten int Israël uit naam van de PA, nadat Jeruzalem besloten heeft om er 138 miljoen dollar per maand vanaf te trekken vanwege het 'pay to kill'-beleid (geld in ruil voor moord) van de PA. Dit beleid gaat terug tot 1964. De PLO richtte destijds het Palestina Mujahidin and Martyrs Fund op, dat de families van terroristen steunt die door Israël gedood of gevangen gezet worden.

Als we de informatie die tijdens de laatste confrontatie tussen de IDF en de Palestijnse terreurgroepen in Gaza is vrijgegeven, nader bekijken, ontstaat een ander beeld.
De strijd die dit weekend plaatsvond was de achtste ronde van korte gevechten tussen de partijen binnen een jaar. Elk van deze korte gevechten eindigde in een door Egypte geregelde wapenstilstand. En elk gevecht ontstond - zoals het geval was bij de laatste uitbarsting - op bevel van Iran via zijn bondgenoten, de Islamitische Jihad en Hamas, zoals we zullen zien.

De escalatie vond plaats op het moment dat Hamasleider Yahya Sinwar en Islamitische Jihad-leider Ziad al-Nakhala in Caïro waren voor besprekingen over de voorwaarden voor een blijvende wapenstilstand. Naar verluidt zouden deze voorwaarden de opheffing van de Israëlische sancties tegen Gaza en de vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen omvatten.
Zowel Sinwar als al-Nakhala onderhouden nauwe banden met Iran. Sinwar was verantwoordelijk voor de verzoening tussen Hamas en Iran, nadat de in Gaza gevestigde terreurgroep in eerste instantie soennitisch-islamitische rebellen in Syrië steunde in hun poging om het door Iran gesteunde regime van Bashar al-Assad ten val te brengen.

Iran heeft geen belang bij een langdurige wapenstilstand tussen Israël en Irans bondgenoten in Gaza. Het land wil dat zijn bondgenoten de druk op de Joodse Staat opvoeren. De vroegere Israëlische nationale veiligheidsadviseur (Ya'acov Amidror) zei dat het geweld door de Islamitische Republiek werd aangezet. Daarnaast zei de ambassadeur van Israël bij de VN (Danny Danon) dat ‘Iran achter alles was’ wat in het Midden-Oosten gebeurt.
‘Zij besteden 7 miljard dollar per jaar aan terrorisme, of het nu Libanon, Syrië, Jemen, Egypte, of ook Hamas in Gaza is,’ vertelde Danon aan FOX News. ‘We zagen wat er gebeurde in de laatste dagen toen Israël vergeldingsmaatregelen nam, nadat Hamas meer dan 600 raketten op onze burgerbevolking had gelanceerd,’ voegde de Israëlische diplomaat eraan toe. Dit was nog voordat de wapenstilstand van kracht werd.

Er is bewijs dat de Israëlische regering beseft dat Iran achter de door de Islamitische Jihad en Hamas gevoerde uitputtingsoorlog zit. Namelijk de moord op Hamed Ahmed Abed Khudari, een Hamasagent die verantwoordelijk was voor de overdracht van Iraanse fondsen aan de verschillende Palestijnse terreurgroepen in Gaza.
Khudari werd gedood tijdens het rijden in zijn auto. Zijn moord markeerde de vernieuwing van ‘het beleid van het vermoorden van hoge terreurfunctionarissen’, zei Netanyahu tijdens een veiligheidsevaluatie in het zuidelijke hoofdkwartier van de IDF. ‘Israël veranderde de spelregels, en Hamas weet dit heel goed,’ voegde de Israëlische premier eraan toe.

Elf van de meer dan twee dozijn Palestijnse Arabieren die werden gedood in de IAF-luchtaanvallen op de Gazastrook, waren lid van de Iraanse bondgenoot Islamitische Jihad, die in Gaza onder de naam ‘Quds Brigade’ opereert. Dezelfde naam wordt gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde voor de divisie die verantwoordelijk is voor de export van de Islamitische Revolutie naar andere delen van het Midden-Oosten en daarbuiten.
Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade van de IRGC, onderhoudt nauwe banden met Sinwar, waarover wij eind vorig jaar hebben bericht.

Het feit dat Hamas na de zomeroorlog van 2014 in staat was om zijn militaire infrastructuur in Gaza weer op te bouwen, was te danken aan de hulp van ‘de Islamitische Republiek Iran’, zo schepte de leider van Hamas destijds op.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.