VN-ambassadeurs onder de indruk van raketbeschieting

Wednesday, May 08, 2019 |  Redactie Israel Today
Een groep VN-ambassadeurs bezocht dinsdag zuidelijk Israël om een idee te krijgen van de spanningen, de stress en de angst waarmee de inwoners van het gebied dagelijks worden gecon­fron­teerd door de dreiging van raketaanvallen uit de Gazastrook.

Een van de stopplaatsen van de groep was bij het huis van Moshe Agadi, de eerste van vier Israëli's die deze week in het spervuur van de terroristische raketten zijn gedood. Ze bezochten ook een nabijgelegen school, die door de raketten was beschadigd.

De ambassadeurs kwamen uit Honduras, Malawi, Letland, Litouwen, Nicaragua, Guatemala, Togo, Ivoorkust en de eiland­republiek Kiribati. Zij werden ontvangen en geleid door de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, en door de burgemeester van Ashkelon, Tomer Galam, die de bezoekende diplomaten vertelde over de onmogelijke situatie waarin de inwoners van zijn stad zich bevinden.

De ambassadeur uit Litouwen betuigde zijn medeleven aan de burgemeester en de inwoners van de stad. 'We zijn hier om meer te weten te komen over de achtergrond en de doelwitten die werden aangevallen,' zei hij. 'Wij begrijpen de noodzaak voor de Staat Israël om zijn burgers te beschermen. Iedereen is bezorgd over deze ontwikkelingen. Wij zijn blij dat er een wapenstilstand is gesloten en dat de partijen de onderhandelingen hebben hervat om een oplossing te vinden die dit soort tragedies in de toekomst kan voorkomen'.

De Israëlische VN-ambassadeur Dany Danon en de burgemeester van Ashkelon Tomer Galam gaven de gasten uitleg over de situatie in het zuiden. (Foto's: Tomer Shunem Halevi/Flash90)

Danon zei: 'We zijn naar Ashkelon gekomen om de burgers van het zuiden te bemoedigen en de agressie van Hamas aan de kaak te stellen. Het is tijd dat de VN-Veiligheidsraad Hamas erkent als een terreur­organisatie die oorlogs­misdaden pleegt en haar burgers misbruikt als menselijke schilden'.

Tijdens het bezoek aan het huis van Moshe Agadi zei Danon: 'We voelden wat het hele volk van Israël doormaakt. De stad Ashkelon heeft een tragedie meegemaakt. Wij zijn hier om ons te identificeren met de bewoners en hen te vertellen dat de wereld zich bewust is van hun situatie.'

Burgemeester Galam vertelde de ambassadeurs dat er geen einde lijkt te komen aan deze 'gevechts­ronden', die ongeveer om de drie maanden de mensen bedreigen die in het gebied wonen. 'Het is in een tijd als deze erg moeilijk om burgers antwoord te geven op hun moeilijke vragen, zoals hoe kan worden toegelaten dat dit soort dingen voortdurend gebeuren,' legde hij uit. 'Helaas zijn we gedwongen om een generatie te laten opgroeien in deze verschrikkelijke realiteit.

De ambassadeur uit Honduras gaf commentaar op de indrukken van haar bezoek: 'Het is schokkend om niet alleen de schade te zien, maar ook het leven dat verlo­ren is gegaan. We moeten iets doen om te voor­komen dat er burgerslachtoffers vallen. We identificeren ons met de families. We hopen dat de internationale gemeen­schap een verandering teweeg kan brengen en dat dit een kans is voor verandering en het voorkomen van verder verlies van mensenlevens. De menings­verschillen moeten worden opgelost door middel van een dialoog. De dialoog moet leiden tot een betere toekomst'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.