Wetenschap: Sport­techno­logie made in Israel

Wednesday, May 08, 2019 |  Michael Selutin
In de Israëlische volksmond wordt gezegd: ‘Wat hij in z’n kop heeft, heeft hij niet in z’n benen.’ Voor Israël lijkt dit zeker te gelden. Het kleine Joodse land onder­scheidt zich niet echt door grote sport­prestaties, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door middel van techno­logische innovaties op het gebied van de sport.

Wereldwijd wordt er bij voorbeeld in veel sportstadions gebruik gemaakt van Replay Technologies. Een aantal camera’s wordt verspreid in het stadion opgehangen. De beelden worden supersnel door een computer verwerkt zodat een beeld ontstaat dat naar alle kanten kan worden gedraaid. Deze technologie heeft de naam FreeD gekregen. Je kunt daarmee een wedstrijd volgen waarbij je 360 graden rondom kunt kijken. Zo kan een doelpunt van alle kanten worden bekeken en kan er tot op de millimeter kan worden vastgesteld of de bal ook echt over de doellijn is gekomen. En dit dankzij de technologie van Replay.

Deze onderneming is in 2016 door de Amerikaanse chipfabrikant Intel voor 175 miljoen dollar opgekocht. Sindsdien wordt FreeD in veel Amerikaanse stadions gebruikt. In Europa was de Spaanse voetballiga de eerste die twee stadions heeft uitgerust met de camera’s van Replay Technologies. Sindsdien kunnen de fans in het Camp-Nou-stadion en het Santiago-Bernabeu-stadion, en tijdens uitzendingen vanuit deze stadions, de spelers op de voet volgen.

Dit artikel (zonder de video) verscheen in zijn geheel in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.