Yom Hazikaron: Een vlaggetje voor elk graf

dinsdag 7 mei 2019 |  Dov Eilon
Het is een traditie in Israël om elk jaar enkele dagen voor de gedenkdag van de Gevallen Soldaten en Onafhankelijkheidsdag Israëlische vlaggen te plaatsen op alle graven van de soldaten die voor Israël zijn omgekomen. Maandag vond deze ceremonie plaats op de militaire begraafplaats van de Herzlberg in Jeruzalem.

Dinsdagavond begint in Israël Yom Hazikaron, de dag van de herdenking van de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van de terreur. Sinds de laatste gedenkdag zijn 56 Israëlische soldaten gevallen en 9 burgers gedood bij terroristische aanslagen. Bij de gesneuvelde soldaten en veiligheidstroepen worden ook degenen geteld die zijn omgekomen bij een ongeval, zelfmoord of ziekte.

Een vlag voor elk graf (Alle foto's: Hadas Parush/Flash90)

Het aantal doden voor Israël sinds 1860 is dus 23.741. De slachtoffers worden sinds 1860 geteld, aangezien dit jaar wordt beschouwd als het begin van het zionisme met de bouw van de eerste Joodse wijk buiten de Oude Stad van Jeruzalem. Het aantal burgerslachtoffers van terreur is 3.150. Bij dit cijfer zijn ook de vier slachtoffers van de raketaanvallen van zondag.

De herdenkingsdag begint dinsdagavond met een ceremonie bij de Westelijke Muur en een sirene van één minuut. Op woensdagochtend zullen de sirenes weer klinken en zal het hele land weer twee minuten tot stilstand komen om de gesneuvelde soldaten te herdenken.

De herdenkingsdag eindigt op woensdagavond met het begin van de viering van de 71ste Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.