Wapenstilstand: plotseling was het weer rustig

maandag 6 mei 2019 |  Dov Eilon
En het is weer voorbij. Eigenlijk het ons niet meer moeten verrassen, want ook de laatste 'rondes' van geweld zijn door een plotseling akkoord over een wapen­stilstand beëindigd. De botsingen met Hamas in de Gazastrook worden bij ons als 'rondes' beschouwd, in het Hebreeuws Sevev. En ook deze ronde behoort nu sinds 7 uur maandagochtend tot het verleden.

Afbeelding: Op de Israëlische tv werden de raketalarmen bekendgemaakt (Foto: Dov Eilon)

En wie is de winnaar? Is er überhaupt een winnaar? Aan Israëlische zijde moesten gisteren eerst vier mensen om het leven komen, opdat het vandaag weer rustig is. In de Gazastrook werden voor het eerst weer terroristen doelgericht in het vizier genomen. Ditmaal heeft het Israëlische leger zich niet beperkt tot aanvallen op leegstaande woningen. Die waren er natuurlijk ook. En ook is er altijd een hoge flat van meerdere verdiepingen bij. Dat staat altijd goed in video’s. We hebben de terroristen laten zien dat ze niet moeten proberen ons met raketten te blijven terroriseren. Echt waar?

In bijna 48 uur zijn er meer dan 600 raketten op het zuiden van Israël neergekomen. Het raket­afweer­systeem. De Iron Dome (IJzeren Koepel) heeft er daarvan rond de 200 succesvol onderschept. Maar er waren nog genoeg raketten die in de steden in het zuiden en de Shfela-vlakte op woningen en wegen neerkwamen en daarbij aanzienlijke schade aanrichtten. Een derde deel van ons land werd geterroriseerd. De terroristen hebben geleerd om 30 tot 50 raketten tegelijk af te schieten. Dat maakt de verdediging zo moeilijk.

Gisteren kon ik voor het eerst sinds 2014 weer vanuit onze tuin getuige zijn van het onderscheppen van enkele raketten door de Iron Dome. Voordat de geruchten over een nieuwe wapen­stilstand begonnen, viel er tegen 19 uur toch nog een flinke lading raketten op het zuiden van Israël en ook op de zuidelijke Shfela-vlakte. Ook Modi’in ligt op de Shfela-vlakte. Het diep-doffe dreunen van de raketafweer kon men heel goed horen en ook voelen.

Raketafweer voor de huisdeur. Boven de heuvels van Modi’in, zondagavond (Foto: Dov Eilon)

Eigenlijk dacht ik dat het ook meteen bij ons zou beginnen. Eerder had de Islamitische Jihad toch gedreigd Tel Aviv als volgend doel aan te vallen. Daar vonden op hetzelfde moment de tests plaats voor het Eurovisie Song­festival. Misschien was het Song­festival een van de redenen voor het plotselinge akkoord over een wapenstilstand?

Hoe het ook zij, na deze laatste massale raket­beschie­ting, waarbij in Ashdod het vierde slachtoffer was te betreuren, werd het langzaamaan rustig. De berichten over een akkoord bij de onder­hande­lingen in Kaïro stapelden zich op. Daarbij zouden er officieel geen gesprekken met Hamas zijn, zoals de Israëlische regering steeds zei. Daarmee werden rechtstreekse gesprekken bedoeld. Want aan tafel zaten behalve de Israëli's en Hamas ook de Egyptische bemiddelaars, via wie de onderhandelingen werden gevoerd.

In Ashdod werd gisteren een 21-jarige door raketscherven gedood (Foto: Flash90)

Kort na middernacht klonk er dan weer een raketalarm in het grensgebied met de Gazastrook. Daarna werd het rustig. Vanochtend werden we wakker met een bericht dat er een overeen­stemming was bereikt over de wapen­stilstand. Daarbij moet worden vermeld dat dit van Israëlische noch bevestigd noch ontkend werd. Zo zei premier Netanyahu vandaag dat de actie geenszins afgelopen is en een lang uithoudings­vermogen zal vereisen. Hamas en Islamitische Jihad hadden begrepen dat de spelregels nu anders zijn. Zij hebben gevraagd om een wapen­stilstand.

Veiligheids­deskundigen zeiden dat het volledig duidelijk was dat het tot de volgende 'ronde' slechts een kwestie van tijd was. Veel Israëliërs zien in de overeengekomen wapen­stilstand een nederlaag van Israël. Men zou zich door de terroristen laten dicteren wanneer er gevochten zou worden en wanneer niet.

Natuurlijk is een wapen­stilstand beter dan een oorlog. Maar de situatie in het zuiden met Hamas in de Gazastrook is gecompliceerd. De sinds vanochtend geldende wapen­stilstand is, net als de eerdere rustpauzes, voor een beperkte tijd. Hamas heeft zijn houding ten opzichte van Israël niet veranderd. Vrijdag zullen we weer de 'Mars van de terugkeer' langs het grenshek beleven. Heel langzaam zal de sfeer dan weer verhitten, en wanneer Hamas het passend acht, zal er weer een raket over ons heel komen, wellicht zelfs 'per vergissing'.

Vier mensen zijn gisteren gedood door de raket­beschieting, volledig zinloos. Maar in elk geval hoeft men zich in Tel Aviv geen zorgen meer te maken, de Eurovisie is gered. En ook onze Onaf­hanke­lijkheids­dag kan donderdag worden gevierd, nadat we de dag ervoor de slachtoffers van oorlogen en terreuraanslagen hebben herdacht. De lijst van slachtoffers heeft nu weer vier namen erbij gekregen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.