Louvre in Parijs werkt samen met Israëlisch museum

maandag 6 mei 2019 |  Yossi Aloni
Het Louvre opent in mei een nieuwe tentoonstelling, getiteld: 'Vergeten koninkrijken: Van het Hettitische Rijk tot de Arameeërs', waaraan Israël een bescheiden bijdrage mag leveren, ondanks alle boycot-oproepen.

Afbeelding: Zegel met een gevleugelde leeuw (Foto:: Bijbel­landen Museum Jeruzalem/Moshe Caine)

Tot de tentoongestelde artefacten behoren vier zeldzame stukken uit de permanente tentoonstelling van het Bijbellanden Museum, die aan het Louvre zijn uitgeleend via een lang en complex proces van conservering en goedkeuring, waarbij veel medewerkers van beide musea betrokken waren. Dit is de eerste samenwerking tussen een Israëlisch museum en een van de grootste en meest gewaardeerde musea ter wereld.

De vier oude kunstwerken die in bruikleen zijn gegeven aan het Louvre zijn:
• een zeldzame 130 cm hoge basalten stele met een inscriptie van Hamiyatas, koning van het Neo-Hititische koninkrijk Masuwari;
• een zegel gemaakt van blauwe chalcedon met een gevleugelde leeuw en het hoofd van een bebaarde man;
• een stele uit de 10e tot 8e eeuwse BCE uit het koninkrijk Marash, met een gegraveerd reliëf van een koppel dat feest viert aan een tafel met platte broden
• een stenen vat voor een plengoffer uit het Koninkrijk Karkemish, dat werd gebruikt voor het uitgieten van vloeistoffen gewijd aan godheden.

De nieuwe tentoonstelling zal zich richten op de Neo Hettitische- en Aramese koninkrijken die na de val van het Hettitische Rijk ontstonden - de grote rivaal van het oude Egypte, dat zich over Anatolië (het westen en midden van het huidige Turkije) uitstrekte en tot ongeveer 1200 BCE de landen van het oostelijke Middellandse Zeegebied regeerde. Deze opvolgende koninkrijken bloeiden in de 12e-8e eeuw BCE, en bestendigden de politieke, culturele en religieuze tradities van het verloren rijk. De tentoonstelling biedt het grote publiek een frisse kijk op de legendarische plekken van deze vergeten beschaving. De voorwerpen die in bruikleen aan het Louvre worden gegeven, onthullen verschillende facetten van de Neo-Hittitische cultuur, met name de religieuze dimensies en de plichten van de regeerders tegenover hun goden.

De permanente tentoonstelling van het Bijbellanden Museum omvat spectaculaire beeld­houw­kunst, zeldzame juwelen, inscripties, mozaïeken en aardewerk die de pracht en praal van vroegere culturen onthullen, en de wereld waaruit het oude Israël en de grote monotheïstische religies zijn ontstaan.

Amanda Weiss, directeur van het Bijbellanden Museum: 'Deze samenwerking is de eerste in zijn soort tussen ons museum en een van de grootste en meest invloedrijke musea ter wereld. Het zal miljoenen mensen uit de hele wereld in staat stellen om een kijkje te nemen in de fascinerende geschiedenis van onze regio. Wij zijn blij met deze samenwerking en geloven dat deze de basis zal vormen voor een grote samenwerking tussen het Bijbellanden Museum in Jeruzalem en het Louvre in Parijs.'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.