Israël verwacht meer raketten tijdens Songfestival

Sunday, May 05, 2019 |  Ryan Jones
Na jaren van relatieve rust (ik benadruk 'relatieve'), bestookten de terroristen die de Gazastrook besturen dit weekeinde Israël met een massaal spervuur van raketten en mortieren dat veel gewonden en enkele doden veroorzaakte.

Afbeelding: Posters langs het Dizengoff-plein in Tel Aviv verwelkomen de gasten bij het Eurovisie Songfestival 2019, en mogelijk bij een spervuur van Hamas-raketten. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Waarom nu? Wel, over minder dan twee weken zal in Israël het Eurovisie plaatsvinden. Een belangrijk moment, wanneer je je realiseert dat het Songfestival een van de meest bekeken jaarlijkse televisie-evenementen op de planeet is, dat elk jaar door 600 miljoen kijkers wordt gevolgd.

Met andere woorden, het is een enorm podium waarop de Palestijnen hopen weer de aandacht van de internationale gemeenschap voor hun gewelddadige zaak op te wekken. Daarom zou het spervuur van raketten van het afgelopen weekeinde nog maar het begin kunnen zijn.

Nu al dreigen Hamas en de Islamitische Jihad het bereik van hun aanvallen uit te breiden naar Tel Aviv en de luchthaven Ben Goerion, net wanneer miljoenen deelnemers en fans voor het Songfestival aankomen.

De situatie wordt waarschijnlijk als een win-win situatie beschouwd door Hamas, die weinig geeft om wat dit betekent voor de inwoners van de Gazastrook. Ofwel Israël is te bang om echte actie te ondernemen en de raketaanvallen verstoren het Eurovisie Songfestival volledig, ofwel Israël beschermt het internationale evenement met harde hand, misschien zelfs door het lanceren van een grondaanval in de Gazastrook, en roept daarmee een nieuwe ronde van wereldwijde veroordeling over zich af.

Maar Hamas en de Islamitische Jihad kunnen zich ook weer misrekenen. Het zou niet de eerste keer zijn.

Deze keer zullen de Verenigde Staten onder president Trump elke Israëlische militaire reactie volledig steunen, hoe hard die ook moge zijn. En gezien het feit dat Europa de thuisbasis is van Eurovisie en dat volgende week vele duizenden Europeanen in Israël zullen zijn, zou de EU wel eens kunnen breken met haar beleid van nep-'onpartijdigheid' en feitelijk het Amerikaanse voorbeeld kunnen volgen door Israël volledig te steunen tegen zijn terroristische vijanden.

Er waren aanwijzingen dat de EU deze ongekende weg zou kunnen gaan, toen een woordvoerder van haar hoofd buitenlands beleid, Federica Mogherini, zaterdag eiste dat Hamas onmiddellijk zou stoppen met alle raketbeschietingen op Israël. Dergelijke verklaringen komen gewoonlijk slechts nadat Israël heeft gereageerd met door door een ravage aan te richten in Gaza, en met een zware dosis morele gelijkwaardigheid door te stellen dat Israël minstens gedeeltelijk schuld heeft aan de situatie.

Hoe dan ook, Israël bereidt zich voor op het ergste, en heeft extra tanks aan de grens van Gaza opgesteld.

Terwijl Israël genoeg diplomatieke steun kan hebben om een werkelijk overwinning te noteren, in plaats van enkel een impasse te bereiken, zal een nieuwe vuurzee in Gaza die het grootste niet-sportieve televisie-evenement van het jaar overschaduwt Hamas in de kaart spelen, en veel mensenlevens kosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.