Noodtoestand uitgeroepen na raketaanvallen; 2 doden

zondag 5 mei 2019 |  Dov Eilon
Israël wordt momenteel geconfronteerd met de zwaarste raketaanval vanuit de Gazastrook sinds de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. In Ashkelon trof een raket een fabrieksterrein, waardoor een persoon werd gedood en twee anderen gewond raakten, waarvan een ernstig. Het Barzilai ziekenhuis in de stad werd beschadigd door raketscherven.

Afbeelding: In de buurt van de stad Sderot vond een 60-jarige man de dood toen zijn auto door een raket werd getroffen. (Foto: Noam Rivkin Fenton/Flash90)

Ook de stad Be'er Sheva is weer het doelwit van de raketten geworden. Een van de raketten veroorzaakte aanzienlijke schade bij de explosie in een stadsdeel.

Een stadsdeel in Be'er Sheva na de inslag van een raket

Voor het eerst klonk er ook een raketalarm in de stad Rechovot in de Shfela-vlakte. De terroristen hadden eerder gedreigd om de actieradius van de aanval te vergroten. Sinds 13 uur lokale tijd janken de sirenes in het zuiden bijna non-stop.

Ondertussen zet het Israëlische leger zijn aanvallen op terroristische doelen in de Gazastrook voort. Onder andere werden terroristen van de Islamitische Jihad direct aangevallen door de luchtmacht.

Aanval van de luchtmacht op een terrorist op een motorfiets.

Noodtoestand in het zuiden
Premier Benjamin Netanyahu riep voor het zuiden van het land de noodtoestand uit. Dit is belangrijk, omdat daardoor de Staat de kosten van de schade veroorzaakt door de raketaanvallen voor zijn rekening neemt. Voorlopig zal de noodtoestand de komende 48 uur gelden. 'Omdat het mij duidelijk werd dat er aanvallen op de burgerbevolking dreigen, verklaar ik hierbij de noodtoestand,' zei de premier in zijn verklaring.


De Gazastrook en het bedreigde zuiden van Israël (Bron: Carta map, Science.co.il)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.