Meer dan 250 raketten op het zuiden van Israël

Sunday, May 05, 2019 |  Dov Eilon
Video: Raketalarm in Zuid-Israël (Foto's: Hadas Parush/Flash90)

Om 9:58 uur plaatselijke tijd was het voorbij met de verwachting van een rustige en zonnige Shabbat. Meer dan 50 keer klonken de sirenes in het zuiden van het land. Binnen een half uur werden maar liefst 100 raketten vanuit de Gazastrook naar Israël afgevuurd.

De Iron Dome raketverdediging, die enkele dagen eerder op verschillende plaatsen in het zuiden en midden van het land was ingezet, was in staat om een groot deel van de raketten uit te schakelen, maar er waren ook enkele directe inslagen. Voor het eerst sinds lange tijd klonken er ook raketalarmen in Rechovot, een stad in de Shfela vlakte, en in Bet Shemesh, op slechts 20 kilometer van Jeruzalem.

Een 80-jarige vrouw is tijdens een raketaanval in Kiriat Gat ernstig gewond geraakt door splinters, maar ze is niet in levensgevaar. In Ashkelon raakte een 49-jarige man matig gewond nadat een raket in de stad was ontploft. Twee andere mensen zijn licht gewond geraakt.

Een familie werd getuige van een raketaanval in Ashkelon.

In het grensgebied met de Gazastrook waren enkele directe inslagen, waarbij gelukkig niemand gewond raakte. De stranden in het zuiden en enkele wegen werden afgesloten voor het verkeer, de bevolking werd gevraagd om in de schuilplaatsen te blijven. In verschillende steden in het zuiden, waaronder Javne, Ashdod, Beersheva, Kiriat Gat en Rehovot, werden openbare schuilplaatsen geopend.

Het Israëlische leger reageerde door Hamas en terroristische doelwitten van de Islamitische Jihad aan te vallen. Onder de doelwitten was ook een terroristische tunnel van de Islamitische Jihad, die dreigde de aanvallen op Israël uit te breiden als de "Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk" doorging. Volgens Arabische rapporten zijn twee mensen, waaronder een klein kind, omgekomen bij de Israëlische aanvallen in de Gazastrook.

De recente escalatie begon gisteren, toen terroristen het vuur op Israëlische soldaten openden tijdens de "Mars van de Terugkeer" bij het grenshek van de Gazastrook, wat al een traditie is geworden. Twee soldaten raakten matig en licht gewond. Als reactie daarop viel het Israëlische leger terroristische doelen in de Gazastrook aan. Er wordt gezegd dat vier mensen het leven hebben verloren, wat genoemd werd als de reden voor de raketaanvallen van vandaag op Israël.

Enkele districten in het zuiden van het land overwegen morgen de scholen gesloten te houden. Ook zijn in sommige steden evenementen die voor vandaag gepland zijn, geannuleerd. Een verdere escalatie van de situatie wordt niet uitgesloten. Volgens Israëlische veiligheidsdeskundigen kan de huidige nieuwe geweldsronde enkele dagen duren, nadat de besprekingen over een wapenstilstand zijn mislukt. Het Israëlische veiligheidskabinet zal morgenochtend bijeenkomen om verdere stappen te bespreken.

Eurovisie in gevaar?
De Islamitische Jihad dreigt het Eurovisie-songfestival in Tel Aviv op 14 mei te verhinderen. De terroristen weten dat Israël niet geïnteresseerd is in een escalatie van de situatie op dit moment, slechts een paar dagen voor de Israëlische onafhankelijkheidsdag en Eurovisie een week later. Een groot deel van de delegaties van de landen die deelnemen aan het Eurovisiesongfestival is reeds in Tel Aviv aanwezig en heeft vandaag deelgenomen aan de eerste repetities.

Video van de Islamitische Jihad, waarin hij dreigt het Eurovisie songfestival te verstoren.

Volgens recente berichten zijn er sinds vanmorgen meer dan 250 raketten op Israël afgevuurd. Meer berichten over de ontwikkelingen van morgenochtend hier op de website van Israel Today.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.