Holocaust herinnert aan de nederlaag van onze vijand

vrijdag 3 mei 2019 |  Ryan Jones
Toen ons dagelijks leven donderdag­ochtend korte tijd geheel tot stilstand kwam tijdens de twee minuten durende sirene die ons opriep om de zes miljoen slachtoffers van de nazi-Holocaust te herdenken, deed het mij eraan denken, hoe dat duistere hoofdstuk zo'n totale nederlaag was, niet voor het Joodse volk, maar voor de vijanden van Israël.

Ja, het Joodse volk leed onder een niet te bevatten tragedie, die de meeste andere landen zou hebben verzwakt. Maar toen ik gisteravond met mijn kinderen in het park zat, omringd door honderden andere Israëlische families die ook daar waren om deel te nemen aan een ceremonie ter gelegenheid van het begin van de Holocaust herdenking, realiseerde ik me iets.

Het is slechts 75 jaar na een bijna geslaagde poging om het grootste deel van de Joodse bevolking van de wereld uit te roeien. En toch is de natie Israël nog nooit zo sterk, succesvol en invloedrijk geweest op het wereldtoneel als nu.

De nazi's (en de grotere Vijand die achter hen stond en al diegenen die eerder probeerden Israël te vernietigen) slaagden erin om een eind te maken aan zes miljoen individuele Joodse lichten. In hun plaats ontstond in de vorm van de wedergeboren Staat Israël een baken van licht, zichtbaar over de hele wereld. De Vijand verloor. Israël en het Joodse volk staan meer dan ooit in de voorhoede dan ooit tevoren.

Het klinkt ongehoord, ongelooflijk, absurd zelfs! Dat dacht de profeet Jesaja ook, toen hij voor het eerst hoorde over wat er zou gebeuren, duizenden jaren voordat het gebeurde:
'Wie heeft ooit zoiets gehoord? Wie heeft iets dergelijks gezien? Zou een land geboren kunnen worden op één dag? Zou een volk geboren kunnen worden in één keer? Maar Sion heeft nauwelijks weeën gekregen, of zij heeft haar zonen al gebaard. (Jesaja 66:8 HSV).

En toch, hier zijn we.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.