Raketten uit de Gazastrook verstoren de rust

donderdag 2 mei 2019 |  Dov Eilon
Het verlangen naar vrede in het zuiden van het land werd donderdagochtend vroeg weer verstoord toen de sirenes in district Sdot Negev klonken. Er werden twee raketlanceringen vanuit de Gazastrook naar Israël geregistreerd. De raketten lijken op open terrein te zijn gevallen.

Afbeelding: Rook na het neerkomen van een raket in zuidelijk Israël (Archieffoto: Hadas Parush/Flash90)

In de nacht ervoor had de Israëlische luchtmacht gereageerd op enkele ballonnen met explosieven, die branden in district Eshkol hadden veroorzaakt. Er werden stellingen van Hamas in het noorden van de Gazastrook aangevallen. Er zijn geen slachtoffers gevallen door deze incidenten.
Het Israëlische leger veroordeelde de pogingen van de terroristen om Israëlische burgers schade toe te brengen. Zij zullen actie blijven ondernemen tegen deze terroristische pogingen. Hamas is verantwoordelijk voor alle activiteiten in de door haar bestuurde Gazastrook.

Zondag was al een raket vanuit de Gazastrook afgeschoten. Die landde in zee voor een stad in het zuiden van het land. In dit geval heeft Israël niet gereageerd om niet onnodig meegesleept te worden in een nieuwe confrontatie.
Aan Israëlische zijde beschuldigt men de Islamitische Jihad van het verstoren van de inspanningen voor rust in het zuiden. Vooral nu, voor de Israëlische Onafhankelijkheidsdag (9 mei) en het komende Eurovisie-songfestival, dat veel toeristen uit het buitenland naar Tel Aviv trekt, bestaat de vrees voor een escalatie van de situatie. Uit de Gazastrook klonken al waarschuwingen voor 'per ongeluk' afgevuurde raketten op Israël.

Gisteren maakte het Israëlische leger bekend, dat het verschillende Iron Dome raketafweersystemen in het centrum van het land heeft geïnstalleerd om zich te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.