Wij, het volk Israël, kunnen niet vergeten

donderdag 2 mei 2019 |  David Lazarus
We herdenken met trots de offers die ons volk heeft gebracht om Joods te zijn. Herdenken veroorzaakt een diepe verbondenheid met ons volk en wekt een passie op voor ons Joodse erfgoed en onze hoop in het land Israël.

Afbeelding: Herinnering aan de Holocaust, in herden­kings­museum Yad Vashem (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De last die onze achttien­jarigen, die dagelijks onze grenzen en bussen beveiligen, op hun jonge schouders te dragen hebben, lijkt wreed. Maar we zijn trots op onze kinderen, die nauwelijks hebben ervaren wat het leven is, voordat ze worden gedwongen om een machine­geweer te dragen en moeilijke keuzes te maken, die ons leven kunnen redden of beëindigen.

Onze kinderen weten waarom wij zo bezorgd zijn over het antisemitisme en zo veel belang hechten aan Israël als vaderland voor het Joodse volk. Zij respecteren ons, hun ouders en grootouders die zo hard voor dit land hebben gevochten, en ook zij willen in ons leger dienen. Samen proberen we door de schaduwen van de dood heen te gaan in de richting van mededogen en Hatikwah, onze hoop.

Wanneer experts over de hele wereld, die zich veilig voelen achter hun beeldschermen, zich afvragen waarom we alle middelen die we tot onze beschikking hebben gebruiken om ons te verdedigen, stellen we onszelf dan elke keer ter discussie? Ja. We ruziën, schreeuwen, twijfelen en zijn verbaasd. Maar uiteindelijk blijven we bij elkaar omdat we elkaar er aan herinneren hoeveel we al hebben overleefd, en hoewel gezinnen soms ruzie maken, houden we van elkaar en vertrouwen we elkaar.

Als mensen ons vragen, waarom we regelmatig het ondenk­bare moeten herdenken, dan realiseren we ons, dat de oprichters van Israël afkomstig zijn uit landen van tsaren, dictators en tirannen, en toch zijn ze erin geslaagd om een Joods vaderland te creëren met een open en democratische samenleving, die een baken van hoop is geworden voor de toekomst van ons volk. We vergeten de wortels van Israël niet. De bereidheid van onze kinderen, om deel te hebben aan de pijnlijke herinneringen van ons volk, geeft mij troost.

Want er zijn donkere kanten in de menselijke ziel, dat mogen we nooit vergeten. Maar laten we er ook aan denken, dat we de donkerste uren van de menselijke geschiedenis hebben overleefd en dat ons volk niet is vernietigd. 'L'chaim' (Op het Leven) zeggen we tegen het leven, tegen het volk Israël en tegen onze God, die onze hoop en onze kracht is.

Hier kunt u een virtuele wandeling maken in Yad Vashem. De veewagen op een doodlopend spoor is een gedenkteken voor de miljoenen Joden, die in veewagens werden geperst en vanuit heel Europa naar de vernietigings­kampen werden vervoerd. Het is een originele Duitse veewagen, die de Poolse regering aan Yad Vashem heeft overgedragen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.