De moslim die Joden van de Holocaust redde

Wednesday, May 01, 2019 |  David Lazarus
Abdol-Hossein Sardari Qajar was een moslimdiplomaat in Parijs die het leven redde van duizenden Iraanse Joden uit de nazi-doodkampen.

Sardari Qajar was een Iraniër en kwam uit de Azer­beidz­jaanse Qajar-dynastie, die bijna tweehonderd jaar lang over Perzië regeerde, tot 1925. Toen werd de Iraanse Mohammad Khan tot sjah gekroond. Hij begon een gewelddadige campagne tegen de Iraanse Azer­beidz­jaanse burgers.
Azerbeidzjan werd na een lange reeks oorlogen uiteindelijk verdeeld tussen Rusland en Iran, en vandaag de dag wonen er nog steeds meer dan dertig miljoen Azerbeidzjanen in Iran. Sardari Qajar was lid van deze inheemse Azerbeidzjaanse gemeenschap in Iran.

Azerbeidzjaanse Joden onderhouden tot op de dag van vandaag goede relaties met hun niet-Joodse en islamitische buren. In Azerbeidzjan bezitten Joden zelfs de enige Joodse stad buiten Israël. Qirmisi Qesebe is de enige stad in de wereld buiten Israël waar Joden de meerderheid vormen. Veel beroemde Joden zijn ook afkomstig uit Azerbeidzjan, zoals Garry Kasparov, die beschouwd wordt als de grootste schaker ter wereld.

Toen de Duitsers Parijs binnenkwamen, begonnen de nazi’s en hun Franse handlangers de lokale Joodse bevolking naar dodenkampen in het verre Polen te sturen, om hen te vernietigen. De 26-jarige Azerbeidzjaanse moslim Sardari Qajar had de leiding over de Iraanse Joden in Frankrijk.

In 1940 eisten de nazi's dat alle Joden van Frankrijk zich bij de politie zouden laten registreren en een gele Jodenster zouden dragen. Sardari Qajar stuurde een brief naar de Franse regering, die naar Vichy verplaatst was. In de brief legt Qajar uit dat de Iraanse Joden met rust gelaten moeten worden, omdat ze volledig in de Perzische cultuur waren opgenomen. De unieke plaats van de Joden in de Perzische wereld gaat helemaal terug naar koningin Esther, die met de Perzische koning Ahasveros trouwde en de Perzische Joden van Haman redde.

Onverklaarbaar, en sommigen zeggen op miraculeuze wijze, werkte het plan van Sardari Qajar en hoefden de Iraanse Joden de gele Davidster niet te dragen. Meer dan 75.000 Franse Joden werden uiteindelijk naar de nazi-doodkampen gestuurd, maar alle Perzische Joden in Frankrijk bleven onaangeroerd. Voor de Joden die Frankrijk wilden verlaten, gaf Sardari Qajar moedig Iraanse paspoorten uit voor hele families, zonder officiële toestemming van de Iraanse regering. Zo werden duizenden van de nazi-Holocaust gered.

Toen Yad Vashem, het vooraanstaande Holocaustmuseum van Jeruzalem, Sardari vroeg naar zijn werk in Frankrijk, antwoordde hij eenvoudigweg als volgt. ‘Zoals u wellicht weet, had ik het genoegen de Iraanse consul te zijn in Parijs tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk, en als zodanig was het mijn plicht om alle Iraniërs te redden, met inbegrip van de Iraanse Joden.’ In 2004 eerde het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles Sardari Qajar. De organisatie doet onderzoek naar de Holocaust. Ook bestrijdt de organisatie antisemitisme, haat en terrorisme. Verder steunt het Israël en verdedigt het de veiligheid van Joden wereldwijd.

Wat de Iraanse moslim Sardari Qajar deed voor het Joodse volk was een uitdrukking van duizenden jaren vreedzaam samenleven van Joden en de Azerbeidzjaanse en Perzische volkeren. Sardari Qajar weerspiegelt een tijd waarin religie en etnische achtergrond werden overtroffen door het belang van de gemeenschappelijkheid en het gemenebest van de mensheid. Opgroeiend onder de Azerbeidzjaanse bevolking die in harmonie met de Joden leefde, begreep Sardari Qajar het belang van respect, de heiligheid van het leven en de moed die nodig is om elkaar te beschermen. Een les die we allemaal moeten leren in het kielzog van de Holocaust.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.