Deutsche Bank wil Israel Heute niet meer als klant

woensdag 1 mei 2019 |  Aviel Schneider
Kort voor het Joodse Pesach ontvingen we in onze redactie een brief van de Deutsche Bank, waarin zij ons meedeelden dat zij ons niet langer als klant wilden hebben. Vanaf half juni zal de bank geen transacties meer uitvoeren voor Israël Heute (de Duitse editie van Israel Today) in Jeruzalem.

Op grond van artikel 19, lid 1, van het reglement had Deutsche Bank het recht de complete zakelijke relatie zonder opgave van redenen te beëindigen. We waren zeer verrast. Onze rekening bij de bank werd altijd goed beheerd, er waren nooit problemen geweest. En dat al 40 jaar lang.

Naar aanleiding van een telefonische navraag van onze kant kregen wij van de bank een kort antwoord, dat zij de beslissing niet behoefden te motiveren en er daarom niets meer over wilden zeggen. Hoewel de Deutsche Bank het volste recht heeft om geen diensten meer te verlenen aan Israel Heute en haar abonnees, denk ik dat onze redactie in Jeruzalem na zoveel jaar in ieder geval recht heeft op een minimale verklaring voor dit besluit. De onzekerheid doet de vraag rijzen: hebben we iets verkeerds gedaan? Hierdoor voelen we ons in Jeruzalem twee keer gestraft door de Deutsche Bank.

Een korte zoektocht op het internet heeft uitgewezen dat wij niet de enigen zijn, waarvan de bankrekening van de ene op de andere dag zonder enige reden werd beëindigd. Maar wat kunnen de motieven van de bank zijn om niet langer met bepaalde klanten te willen samenwerken? Zijn dat politieke redenen? In de redactie hebben we erover nagedacht. We staan voor een mysterie en moeten nu op zoek naar een nieuwe bank in Duitsland die bereid is om samen te werken met Israel Heute en zijn Duitse klanten.

Teleurstellingen zijn als halteplaatsen in ons leven, die ons de kans geven om na te denken en te veranderen. We zijn er dus zeker van, dat waar mensen deuren sluiten, God deuren voor ons zal openen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.