Wetenschap: Sigmund Loewe, pionier van de radio

woensdag 1 mei 2019 |  Dov Eilon
Sigmund Loewe was een pionier op het gebied van de radiotechniek en medeoprichter van de Radio-vennootschap D.S. Loewe. Ook zijn broer David had een aandeel in het bedrijf. Met hem had hij in 1923 al het bedrijf Radiofrequenz GmbH opgericht.

Afbeelding: Sigmund Loewe (1885-1962) en Manfred von Ardenne (1907- 1997).( Foto: Creative Commons)

Loewe groeide op in een Joods-christelijk gezin. Zijn vader Ludwig, een arts, was Joods en zijn moeder Emilie was protestants christelijk. Hun eerste kind, David, werd gedoopt, maar Sigmund werd lid van de Joodse gemeente, evenals twee jongere kinderen, die Joods werden opgevoed en ook met Joden trouwden.

Sigmund Loewe studeerde natuurkunde en elektrotechniek met als hoofdrichting hoogfrequente techniek. Sigmund Loewe en zijn broer maakten elektronenbuizen, luidsprekers en weerstanden. Voor die tijd hadden ze vanaf 1923 al meerdere bedrijven opgericht, die in 1930 werden samengevoegd tot het bedrijf Radio-vennootschap D.S. Loewe. Samen met Manfred von Ardenne ontwikkelde hij de eerste drievoudige buis, wat leidde tot de uiterst succesvolle radio-ontvanger. Dat was nog in het Duitsland van voor de Tweede Wereldoorlog.

Op de achtste Berlijnse radiotentoonstelling in 1931 toonde de Radio-vennoot- schap D.S. Loewe de eerste elektronische filmoverdracht aan de wereld. De televisie was uitgevonden. Twee jaar later werd de eerste televisie gepresenteerd, het type FEB.

Na de machtsovername door de nazi’s kwam het bedrijf onder druk te staan. David Loewe was de eerste die door de nazi’s werd getroffen. Hij droeg de lei- ding van het bedrijf over aan anderen en verliet Duitsland in april 1933. Sigmund Loewe werd eerst nog even met rust gelaten, maar voor de zekerheid stopte hij begin 1934 met zijn donaties aan de Joodse gemeente. Hij probeerde zijn patenten te redden voor de Amerikaanse markt, daarom reisde hij in 1937 en in 1938 naar de VS en richtte daar het bedrijf Loewe Radio Inc. op. Om het de nazi’s niet te gemakkelijk te maken bij hun pogingen om zijn bedrijf ‘Judenrein’ te maken, droeg hij zijn aandelen over aan de buitenlandse Loewe-bedrijven in Zwitserland en Engeland.

In 1938 volgde de onteigening van de Radio-vennootschap D. S. Loewe omdat Sigmund Loewe als ‘Geltungsjude’ (halfjood) werd beschouwd. Het feit dat hij de Joodse gemeente had verlaten werd niet erkend.

De productie van radio- en televisie-apparaten was sinds 1937 alleen nog toegestaan aan Arische bedrijven. Sigmund Loewe kwam niet meer uit de VS terug van zijn zakenreis. Om het bedrijf te ontdoen van zijn Joodse naam, noemden de nazi’s in augustus 1942 de firma voortaan Opta Radio AG.

In 1949 werd Loewe in ere hersteld en werd het bedrijf Loewe Opta AG genoemd. Sigmund Loewe overleed tijdens een bezoek aan de VS. Het huidige bedrijf Loewe Technologies GmbH is gevestigd in het Duitse Kronach waar ook de productie plaatsvindt.

Dit artikel verscheen in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.