Bevooroordeelde New York Times heeft Joodse wortels

dinsdag 30 april 2019 |  David Lazarus
De anti-Israëlische vooringenomenheid van de New York Times is welbekend, en de spotprent van premier Benjamin Netanyahu deze week, die als hond aan de lijn van president Trump is afgebeeld, was slechts een voorbeeld van hoe de iconische mediagigant zijn anti-Israëlische propaganda toont.

Afbeelding: Het gebouw van The New York Times. (Foto: Creative Commons)

Wat de meeste mensen niet weten is dat de neiging van de New York Times om Israël ten onrechte te bekritiseren 120 jaar teruggaat, toen een reform-Jood de krant kocht. In 1884 kocht Adolph Ochs, een trouwe aanhanger van het (vrijzinnige) Reform-Jodendom, de jonge krant voor 75.000 dollar en maakte er al snel een van de meest invloedrijke publicaties ter wereld van, maar niet zonder een duidelijke politieke agenda.

De nieuwe uitgever van The New York Times was getrouwd met de dochter van rabbijn Isaac Mayer Wise, de belangrijkste voorvechter van het Reform-Jodendom in Amerika en de oprichter van het Hebrews Union College. Beide organisaties waren fel gekant tegen de oprichting van een Joodse Staat in Israël, en Ochs gaf deze bewegingen veel aandacht in de krant.

Deze Reform-Joden vreesden dat het opbouwen van een Joodse natie de loyaliteit van Amerikaanse Joden aan de Verenigde Staten in twijfel zou trekken en daarmee het antisemitisme zou aanwakkeren. Zij wilden dat het Jodendom een onopvallende, niet-confronterende godsdienst zou zijn en nooit politiek betrokken zou raken bij of zelfs geassocieerd zou worden met een nationale Joodse identiteit in een Joodse Staat.

Ochs zelf was betrokken bij de bestrijding van het antisemitisme en gebruikte zijn invloed in de Times met succes om andere kranten ervan te overtuigen dat ze hun haatdragende karakterisering van de Joden in de pers moesten stoppen. Maar de anti-Israëlische houding van de New York Times bleek een onheilspellende bedreiging te zijn voor het voortbestaan van het Joodse volk. De anti-zionistische en anti-Israëlische houding bleef in de krant verankerd, zelfs gedurende de dagen van de Tweede Wereldoorlog, toen Joden probeerden nazi-Duitsland te ontvluchten naar hun thuisland in Israël.

Na de dood van Ochs in 1935 werd zijn schoonzoon Arthur Hays Sulzberger aangesteld om hem als uitgever van de Times te vervangen. Hoe ongelooflijk het ook klinkt, Sulzberger, ook een praktiserend Reform-Jood, was een fervent en uitgesproken aanhanger van de Amerikaanse Raad voor het Jodendom, een organisatie die in juni 1942 werd opgericht om zich te verzetten tegen het zionisme en de terugkeer van het Joodse volk naar het land Israël (om zo het antisemitisme te bestrijden, dachten ze ten onrechte).

Sulzberger werd regelmatig bekritiseerd omdat hij weigerde in zijn krant te schrijven over de wederopbouw na de Holocaust van een thuisland voor het Joodse volk in Israël. In een toespraak in 1946 beweerde Sulzberger schandalig genoeg dat het zionisme de schuld was van een aantal van de Joodse doden in de Holocaust, door te zeggen: 'Het is mijn oordeel dat er nu duizenden doden in leven zouden kunnen zijn als "de zionisten" minder nadruk hadden gelegd op de Staat'.

In de jaren na de Holocaust, die leidden naar de oprichting van het moderne Israël, steunden de meeste Joden en veel niet-Joden de oprichting van een Joodse Staat, maar verbazingwekkend genoeg bleven de Reform American Council for Judaism en de uitgever van de New York Times zich zelfs in 1948 nog steeds verzetten tegen het zionisme.

Na de Zesdaagse Oorlog, en tot op de dag van vandaag, heeft de New York Times consequent de onverantwoordelijke en onrealistische politieke visie verdedigd, dat Israël al het land dat in de oorlogen heeft veroverd, inclusief Jeruzalem, moet verlaten. In lijn met de linkse agenda van de krant blijft het huidige hoofd van het Jeruzalemse bureau van de New York Times, Thomas Friedman, ook een Jood, aandringen op een Palestijnse Staat in alle bijbelse gebieden waarin Israël nu nederzettingen heeft, als de enige weg vooruit voor een vredesakkoord. Friedman is ook een onvermoeibare kritikus op het beleid van Netanyahu en de Israëlische regering.

The New York Times' laatste bespotting van Netanyahu, die in Joodse kringen over de hele wereld als antisemitisme wordt bekritiseerd, is slechts één pagina in het lopende programma om Israël te bekritiseren ter ondersteuning van de liberale, postmoderne politieke agenda van de krant.

Joden van vroeger en nu, die denken dat ze zichzelf beschermen tegen antisemitisme door te strijden tegen een sterk en veilig nationaal thuisland voor het Joodse volk in Israël, hebben het dodelijk mis. Antisemitisme is een complot om de hele aarde te bevrijden van de Joden en hun God. Het Joodse volk is een voortdurende herinnering voor de wereld aan de God die de juiste morele richtlijnen voor de hele mensheid heeft vastgesteld in het ene ware monotheïstische geloof.

De Staat Israël is onze enige aardse bescherming. Elie Wiesel, overlevende van de Holocaust en geprezen laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, zei ooit: 'Degenen die dachten dat Joden bang waren voor grote legers, en degenen die dachten dat je de Joodse Staat kon scheiden van het Joodse volk, hebben ons duidelijk verkeerd begrepen'.

Verscheidene Joodse organisaties hielden maandag een groot protest voor het gebouw van The New York Times wegens de schaamteloze antisemitische cartoon die de krant vorige week publiceerde. Zij zwaaiden met Israëlische vlaggen en eisten repercussies.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.