Palestijnse Autoriteit wil zich losmaken van Israël

dinsdag 30 april 2019 |  Dov Eilon
De Palestijnse Autoriteit wil zich stapsgewijs voorbereiden op een afscheiding van de 'Israëlische bezetting', verklaarde de nieuwe premier van de PA, Mohammad Shtayyeh, maandag tijdens een ontmoeting met de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken in Ramallah.

Afbeelding: De Palestijnse leider Machmoud Abbas tijdens een bijeenkomst van de Palestijnse regering, maandag in Ramallah (Foto: Flash90).

Shtayyeh zei ook de Palestijnse Autoriteit geïnteresseerd is in het versterken van zijn nationale economie en het ontwikkelen van de sectoren industrie en landbouw, wat nieuwe banen zou opleveren, meldde nieuwswebsite Arutz Sheva

'Ondanks de moeilijke situatie waarin we ons bevinden, zullen we nooit opgeven en nooit iets accepteren dat niet voldoet aan onze minimale grondrechten', zei hij. Hij benadrukte ook dat de Palestijnse Autoriteit zijn verplichtingen voor de families van de martelaren zal blijven nakomen en maandelijkse salarissen zal betalen aan de Palestijnen die in Israël en hun families worden vastgehouden.

Een dag eerder zei Shtayyeh dat de Palestijnse leiding haar betrekkingen met Israël zou herzien, ook op politiek, juridisch, economisch en veiligheidsgebied. Ook de plaatsvervangend voorzitter van de Palestijnse Autoriteit. Machmoud Aloul, dreigde vorige week de erkenning van Israël in te trekken en de veiligheidscoördinatie met de 'bezettingstroepen' te stoppen.

Geld uit Israël geweigerd
De Palestijnse Autoriteit weigert al enige tijd het belastinggeld te accepteren dat Israël voor haar int, omdat Israël een deel van het geld achterhoudt vanwege de salarisbetalingen aan terroristen. Israël heeft zondag echter in het geheim enkele honderden miljoenen shekels aan de Palestijnse Autoriteit overgedragen om de ineenstorting ervan te voorkomen, berichtte de Israëlische publieke omroep KAN 11. Maar het geld werd door de Palestijnen geweigerd en teruggegeven.

Israël heeft geen belang bij een economische ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit en heeft zich daarom vandaag tot de jaarlijkse donorconferentie in Brussel gewend, om daar een aantal projecten te presenteren die gepland zijn voor het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria. De kosten van deze projecten, op het gebied van watervoorziening en milieubescherming, worden geschat op enkele honderden miljoenen dollars. Israël zou de Europese landen ook hebben gevraagd om druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om de door Israël wordt ingezameld belastinggelden aan te nemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.