Pesach: Israëli's naar Egypte, Egyptenaren naar Israël

dinsdag 30 april 2019 |  Edy Cohen
Elk jaar tijdens de Pesachvakantie herdenken de Joden hun Exodus van slavernij naar vrijheid. Van slavernij in Egypte naar vrijheid in het land Israël, het land dat de Heer Zijn volk beloofde. Dit jaar kiezen tienduizenden Israëli's er net als in de afgelopen jaren voor om tijdens de Pesachvakantie terug te keren naar Egypte

Afbeelding: Israëli's genieten van een strandvakantie in de Sinaï langs dezelfde Rode Zee waar hun voorvaderen ooit doorheen gingen. (Foto: Johanna Geron/Flash90)

Dit jaar gingen zelfs 20 procent meer Israëli's naar Egypte dan vorig jaar, dit keer niet als slaven, maar als toeristen. In feite was er zelfs een toename van het aantal religieuze en ultraorthodoxe Joodse families die 'afdalen' naar de Sinaï, uitgerust met kosher voedsel, ondanks een religieus verbod op basis van verschillende Bijbelverzen.

Drie verschillende keren wordt in de Torah gesuggereerd dat het Joodse volk niet naar Egypte moet terugkeren:
'Maar Mozes zei tegen het volk: Wees niet bevreesd, houd stand, zie het heil van de HEERE dat Hij vandaag nog voor u zal bewerken! Want de Egyptenaren die u vandaag ziet, zult u tot in eeuwigheid niet meer terugzien'. (Exodus 14:13).
'Maar hij mag voor zichzelf niet veel paarden aanschaffen en het volk niet laten terugkeren naar Egypte om veel paarden aan te schaffen, omdat de HEERE tegen u gezegd heeft: U mag nooit meer langs deze weg terugkeren.' (Deuteronomium 17:16).
'De HEERE zal u in schepen naar Egypte laten terugkeren, over de weg waarvan ik u gezegd heb: Die zult u nooit meer zien. Daar zult u uzelf als slaven en slavinnen aan uw vijanden willen verkopen, maar er zal geen koper zijn.' (Deuteronomium 28:68).

Ook was er niet alleen een religieuze reden om niet naar Egypte te gaan. Israël's antiterrorisme organisaties riepen de Israëli's in Egypte op om onmiddellijk naar huis terug te keren wegens geloofwaardige terroristische dreigingen.
De noordelijke Sinaï is een zeer onstabiele regio die bewoond wordt door verschillende terreurorganisaties die aangesloten zijn bij ISIS, en ook door rebellen die de Egyptische regering bestrijden.

Maar velen kozen er toch voor om zowel het religieuze verbod als de veiligheidsbedreigingen te trotseren en op vakantie te gaan in de Sinaï. Geschat wordt dat meer dan 40.000 Israëliërs deze Pesach naar Egypte zijn gegaan, omdat ze waren aangetrokken door de ongerepte stranden en goedkope uitgaans­mogelijk­heden voor het gezin.

Tegelijkertijd was er ook een toename van Egyptische toeristen die in Israël aankwamen. Ongeveer 7.000 Koptische christenen uit Egypte zijn de Joodse Staat binnengekomen tijdens de Pesachweek, die samenviel met Goede Vrijdag en Pasen.

De wederzijdse bezoeken van Israëli's aan Egypte en Egyptenaren aan Israël betekenen vooral een nieuw tijdperk in de betrekkingen tussen de twee landen. Sinds de Camp David akkoorden zijn Israël en Egypte vastgeklonken in een 'koude' vrede die nu eindelijk lijkt te ontdooien.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.