PA weigert haar burgers medische behandeling in Israël

maandag 29 april 2019 |  Dov Eilon
Onlangs verschenen op sociale netwerken berichten van anti-Israëlische groepen die Israël ervan beschuldigen dat het weigert kankerpatiënten uit de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook te behandelen. Maar de oorzaak is de PA, die er niet meer voor wil betalen.

Afbeelding:: Behandeling in een ziekenhuis in Rafah in de zuidelijke Gazastrook (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Vandaag publiceerde het nieuwsportaal Ynet een bericht, waarin de werkelijke reden wordt uitgelegd voor het feit dat er de laatste tijd aanzienlijk minder patiënten vanuit het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook in Israël zijn behandeld, wat levens­bedrei­gende gevolgen kan hebben voor deze patiënten.

Zoals wij hebben bericht, is Israël begonnen een deel van het geld van de Palestijnse Autoriteit in te houden, als maatregel tegen Palestijnse salarisbetalingen aan Arabische terroristen en hun gezinnen. Volgens recente berichten wordt acht procent van de jaarlijkse begroting van de Palestijnse Autoriteit gebruikt om salarissen te betalen aan terroristen en hun families.

Als reactie en misschien zelfs als drukmiddel is de Palestijnse Autoriteit nu opgehouden, kanker­patiënten voor behandeling naar Israël te sturen. De reden hiervoor zijn de financiële problemen van de Palestijnse Autoriteit als gevolg van de Israëlische maatregel. Aan de andere kant heeft deze enige tijd geleden verklaard, dat de betalingen aan terroristen en hun families niet zouden worden stopgezet. Zijn er financiële problemen?

Tot nu toe worden jaarlijks ongeveer 3500 patiënten van de Palestijnse Autoriteit en enkele tientallen patiënten uit de Gazastrook in Israël behandeld. Veel van de noodzakelijke behandelingen zijn alleen mogelijk in Oost-Jeruzalem of in Israëlische ziekenhuizen. Iedere inwoner van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook heeft het recht om medische behandeling aan te vragen indien deze een afspraak heeft met een Israëlische medische faciliteit en een betalingsverplichting van de Palestijnse Autoriteit. De afgelopen weken is de Palestijnse Autoriteit gestopt met het uitgeven van deze documenten, waardoor kankerpatiënten niet langer in Israëlische instellingen kunnen worden behandeld.

De niet-gouvernementele organisatie Artsen voor de Mensenrechten (Physicians for Human Rights) heeft nu kritiek geuit op beide partijen en gezegd dat patiënten niet het slachtoffer mogen worden van het geschil tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Israël moet ophouden een deel van het belastinggeld in te houden en de Palestijnse Autoriteit moet de patiënten buiten het conflict laten.

Israël heeft verklaard dat patiënten officieel moesten worden behandeld in Jordanië of Egypte. Maar dit is tot nu toe niet gebeurd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.