Twee Syrische gevangenen vrij als teken van goede wil

Sunday, April 28, 2019 |  Dov Eilon
De Israëlische media berichtten zaterdag over de vervroegde vrijlating van twee Syrische gevangenen. President Re'oeven Rivlin had hen gratie verleend, als teken van goede wil na het repatriëren van het lichaam van een Israëlische soldaat vanuit Syrië naar Israël.

Afbeelding: Het hek van de gevangenis (Foto: Avi Dishi/Flash90)

De vervroegde vrijlating van de twee Syriërs, die al in hun vaderland zijn, volgt op de overbrenging van het lichaam van de Israëlische soldaat Zachary Baumel ongeveer drie weken geleden. Baumel werd vermist sinds 1982. Zijn lichaam werd met Russische hulp in Syrië gevonden en naar Israël gebracht. Premier Netanyahu is reisde daarna naar Rusland om president Putim persoonlijk te bedanken voor zijn hulp. Er was ook een ceremonie in Moskou ter ere van de thuisgebrachte soldaat.

De twee Syriërs, die nu vervroegd naar hun vaderland konden terugkeren, zijn Zidan Tweil (57) uit het Syrische dorp Khader. Hij zit sinds 2008 in de gevangenis voor drugssmokkel en zou in juli zijn vrijgelaten. De tweede Syrische gevangene is de 35-jarige Fatach-activist Hamis Achmad, die sinds 2005 in de gevangenis zit vanwege een poging om te infiltreren in een Israëlische legerbasis en een geplande aanval op de Israëlische veiligheidsdiensten. Hij zou tot 2023 in hechtenis zijn gebleven.

De Israëlische regering heeft de vervroegde vrijlating van de twee Syriërs vanmorgen bevestigd. Volgens regerings­bronnen werd dit besluit pas genomen na de terugkeer van het lichaam van de Israëlische soldaat, als een 'teken van goede wil'.

Gewoonlijk wordt gratie verleend door het kabinet, maar in dit geval zou de procureur-generaal Avichai Mandelblit hebben besloten dat dit niet nodig was vanwege de bijzondere omstandigheden. De gratie werd daarom verleend door het ministerie van Justitie en het bureau van de president van Israël.

Leah Goldin voor een foto van haar zoon Hadar (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Vanochtend sprak Lead Goldin, moeder van de soldaat Hadar Goldin, wiens lichaam, samen met het lichaam van de soldaat Oron Shaul, sinds de Gaza-oorlog in 2014 door Hamas wordt vastgehouden, voor de Israëlische legerradio. Ze bekritiseerde de Israëlische regering en zei dat die, ondanks haar voortdurende beloften, niet genoeg zou doen om de twee soldaten thuis te brengen. Dat premier Netanyahu daartoe in staat is, blijkt uit de vrijlating van de twee Syrische gevangenen als tegenprestatie voor de repatriëring van de soldaat Zachary Baumel, waarvan zij pas zaterdagavond na het einde van de Shabbat hoorde. We willen niet dertig jaar wachten voordat de twee Israëlische soldaten door Hamas worden vrijgelaten, aldus Lea Goldin.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.