Weg uit Sderot wegens Hamas, nu beschoten in de VS

Sunday, April 28, 2019 |  Redactie Israel Today
De familie Dahan emigreerde van Sderot naar Amerika nadat zij jarenlang onder de beschieting van de Hamas-raketten hadden geleden, en verloor vervolgens bijna hun dochter door de handen van een dolle anti­semitische schutter.

Na de beschieting werd de synagoge door de politie afgezet. (Foto: David Maung/EPA-EFE)

Zaterdag, de laatste dag van de Pesachweek, stormde een 19-jarige blanke supremacistische schutter de Chabad-synagoge in Poway, Californië, binnen, riep antisemitische leuzen en begon te schieten, meldt The New York Times. De dienst werd bezocht door 40 tot 60 personen, waaronder een groot aantal Israëli's.

Een Amerikaanse Joodse vrouw werd op tragische wijze gedood en de rabbijn en twee Israëlische gemeente­leden raakten gewond. Onder hen was de 8-jarige Noya Dahan, haar gezicht en been werden door granaatscherven geraakt.

Het gezin van het meisje woonde oorspronkelijk in Sderot, waar ze regelmatig te maken hadden met raketten van Hamas uit de nabijgelegen Gazastrook. Noya's vader, Israël Dahan, vertelde Israel Radio dat hun huis in Sderot meerdere malen was geraakt en dat hij gewond was geraakt bij een raketaanval.

Die situatie had de familie er enkele jaren geleden toe aangezet om Israël te verlaten voor Californië. Maar zaterdag realiseerde de familie zich dat ze 'van de regen in de drup waren gekomen',' vertelde Dahan aan Israel Radio. 'Het kan overal gebeuren.'

Ook gewond was Noya's oom, Almog Peretz, die eveneens Sderot had verlaten omdat Californië veiliger zou zijn. Zowel Noya als haar oom Almog zijn in stabiele toestand.

In een gesprek met Israel Channel 12 News vertelde Peretz: 'Een persoon met een groot geweer, zoals een M16, ging de synagoge binnen en begon overal te schieten. Eerst dachten we dat het plafond was ingestort, maar toen draaide ik me om en zag dat hij zijn wapen op me richtte. Er waren veel kleine kinderen naast me. Ik nam een klein meisje dat naast ons woont en drie nichtjes van mij en rende weg. Ik opende de achterdeur en we renden met alle kinderen naar een gebouw erachter. Ik verstopte hen in dat gebouw. Toen ik het meisje oppakte, richtte de terrorist zijn wapen op mij. Ik raakte gewond aan mijn been.'

De schietpartij gebeurde presies zes maanden na de schietpartij in een synagoge in Pittsburgh. De schutter zou volgens een door hem opgesteld bericht geïnspireerd zijn door de schietpartij in Pittsburgh en in twee moskeeën in Nieuw Zeeland.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.