Einde van Pesach, Mimoena en Moefleta's

Thursday, April 25, 2019 |  Dov Eilon
Op zaterdagavond, na de Shabbat, is het weer zover. Pesach is voorbij en er mag weer gerezen brood worden gegeten. In veel huizen van Joodse families van Marokkaanse afkomst wordt op deze avond uitgenodigd om de zogenaamde Moefleta's te eten. Het is het begin van het Mimoenafeest, dat nu niet alleen door Marokkaanse Joden wordt gevierd. Het is nu een Israëlisch feest geworden.

Volgens het verhaal hebben de Joden in Marokko na het einde van Pesach van hun moslimburen het meel terugontvangen dat ze hun voor Pesach hadden 'verkocht'. Hiermee werden vervolgens zogenaamde moefletas bereid, een deeg dat in een pan wordt verwerkt tot een soort dunne pita. Daarna wordt er honing of siroop op gegoten. Zeer smakelijk en zeer rijk aan calorieën. In Marokko vierden de Joden het feest samen met hun islamitische buren. Naast de traditionele moefletas zijn er nog andere zoete lekkernijen. Daarnaast is er veel dans en muziek. Hoe worden moefleta's bereid? Dat zie je in deze video.

Morgen is het een feestdag in Israël, de zevende dag van Pesach. Op zondag zullen wij er weer voor u zijn met nieuwe berichten uit Israël. Prettige feestdag!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.