Onenigheid vormt een volk

woensdag 24 april 2019 |  Aviel Schneider
Oppositie voeren hoort bij democratie. Daarom is kritiek leveren op de regering legitiem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt 24 uur per dag door de media bekritiseerd. Of dat nu terecht is of niet, kritiek hoort bij het politieke spel.

Al in Bijbelse tijden zien we situaties waarin er sprake is van oppositie. Meestal gaat het daarbij om tegenstanders van God. In de Bijbel is oppositie het meest opvallend tijdens het proces waarin het volk Israël van slavenvolk uitgroeit tot een vrij volk. Het was een geleidelijk proces dat meer dan veertig jaar in beslag nam. Het begon al direct na de wonderlijke doortocht door de Schelfzee. De eerste kritiek gaat over het eten en drinken, de eerste levensbehoeften. Het volk wordt ongeduldig, en een deel van het volk keert zich tegen Mozes. ‘Het volk begon zich bij Mozes te beklagen. “Wat moeten we drinken?”, zeiden ze. Mozes riep de Heer aan, en de Heer wees hem op een stuk hout. Toen hij dat in het water gooide, werd het zoet’ (Exodus 15:24).

Toen klaagden de mensen over hun levensonderhoud, en nu wordt er nog net zo hard geklaagd over de hoge kosten van het dagelijkse leven in Israël.

Gedurende de tocht door de woestijn namen de eisen van het volk toe en het geklaag werd steeds luider: ‘Daar in de woestijn begon het volk zich opnieuw te beklagen. “Had de Heer ons maar laten sterven in Egypte”, zeiden ze tegen Mozes en Aäron. “Daar waren de vleespotten tenminste gevuld en hadden we volop brood te eten. U hebt ons alleen maar naar de woestijn gebracht om ons hier allemaal van honger te laten omkomen”’ (Exodus 16:3).

Steeds meer Israëlieten keerden zich tegen het leiderschap; het volk vergat waarom het uit Egypte moest worden bevrijd, en dacht alleen aan de ontberingen van de woestijn. Het werd zo erg dat de Israëlieten terug verlangden naar Egypte, waar ze onmenselijk moesten lijden, en gebukt gingen onder het slavenjuk.

Zo zien we ook in deze tijd dat veel Israëli’s vertrekken naar het buitenland vanwege het dure levensonderhoud. Nota bene terug naar Duitsland! Alleen al in Berlijn wonen tegenwoordig tienduizenden Israëli’s. En dat terwijl er nog maar 75 jaar geleden zes miljoen Joden door de nazi’s werden vermoord.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.