Huis van terrorist Omar Abu Laila verwoest

Wednesday, April 24, 2019 |  Dov Eilon
De Israëlische veiligheidstroepen waren dinsdagnacht in actie in het dorp Zawia in Samaria, waar zij het huis van de terrorist Omar Abu Laila vroeg in de ochtend hebben verwoest. Op 17 maart had hij de 19-jarige soldaat Gal Keidan en de 47-jarige rabbijn Ahiad Ettinger, vader van 12 kinderen, bij een schietaanval gedood.

Tijdens de vernieling van het huis, die enkele uren in beslag nam, waren er rellen van inwoners van het dorp. De vernietiging van het huis werd een week geleden goedgekeurd door het Hooggerechtshof, nadat het een beroep van de familie van de terrorist had verworpen. De familie noemde de vernietiging van het huis een oneerlijke collectieve straf. Het hof reageerde in zijn afwijzing van het bezwaar, dat de vader van de terrorist de acties van zijn zoon in zijn Facebook-account had geprezen en daarmee verdere terroristische aanslagen heeft gesteund.

De vernieling van het huis duurde langer dan normaal, omdat alleen de wooneenheid van de terrorist moest worden vernietigd met minimale schade aan andere wooneenheden.

De terrorist Omar Abu Laila werd na drie dagen van vervolging tijdens een vuurgevecht door de Israëlische veiligheidstroepen doodgeschoten.

Regelmatig wordt ter discussie gesteld, hoe effectief van de vernietiging van huizen is als afschrikmiddel tegen verdere terroristische aanslagen. Zoals reeds bekend, 'beloont' de Palestijnse Autoriteit de moorden op Israëli's en betaalt zij de terroristen en hun families een maandelijks salaris. De familieleden van de terroristen worden ook geholpen bij de wederopbouw van de verwoeste huizen.

De Israëlische regering heeft enige tijd geleden besloten om, vanwege de Palestijnse salarissen voor de terroristen, een deel van het voor de Palestijnse Autoriteit geïncasseerde belastinggeld in te houden. Of dit in de toekomst tot minder terroristische aanslagen zal leiden, zal in de toekomst blijken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.