Wetenschap: Eerste 3D levend hart geprint in Israël

woensdag 24 april 2019 |  David Lazarus
Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv hebben het eerste driedimensionale hart ter wereld geprint, gemaakt van menselijk weefsel en biologische moleculen.

Met behulp van de weefsels van de patiënt werd een gepersonaliseerde 'inkt' gemaakt, een gespecialiseerde printer werd gebruikt om een werkend menselijk hart compleet met bloedvaten te produceren. Omdat het hart is gemaakt van de eigen weefsels van de patiënt, zal het transplanteren van het geprinte orgaan verhinderen dat het auto-immuunsysteem het nieuwe hart afstoot.

De baanbrekende technologie kan in potentie een vervanging maken voor elk orgaan in het menselijk lichaam. De buitengewone innovatie werd gemeld door wetenschappers prof. Tal Dvir en dr. Assaf Shapira van de Universiteit van Tel-Aviv.

Na het printen wordt het kunstmatige biologische hart in het lab opgekweekt en 'onderwezen' om zich als een normaal hart te gedragen. Zodra de cellen zich ontwikkelen en het hart 'leert' om bloed door de bloedvaten te 'pompen', wordt het 3D-geprinte hart, dat ongeveer even groot is als het hart van een konijn, getransplanteerd in een dier om zijn geschiktheid om als een echt hart te functioneren te testen.

'Bij het printen van een hart van menselijke grootte gaat het in principe om dezelfde technologie', aldus prof. Dvir. 'Maar we moeten het geprinte hart verder ontwikkelen,' zei hij. De 'cellen moeten als pomp kunnen werken; zij kunnen zich momenteel samentrekken, maar wij moeten hen leren samen te werken. Onze hoop is dat we zullen slagen en dat we de doeltreffendheid en het nut van onze methode zullen bewijzen.'

Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat de nieuwe technologie levende organen kan produceren voor transplantatie in menselijke lichamen. Toch is de prestatie van de Israëlische wetenschappers een enorme stap voorwaarts in de innovatie van orgaan­trans­plantatie. Het kunnen printen van levende weefsels en het kunnen produceren van een driedimensionaal orgaan met werkende bloedvaten, is een belangrijke stap voorwaarts in de medische wetenschap.

In het verleden hebben wetenschappers kraakbeen en andere weefsels met behulp van de technologie geprint, maar ze hebben geen manier gevonden om de werkende bloedvaten te scheppen die nodig zijn om een kunstmatig orgaan in leven te houden en te laten functioneren als het eenmaal in een menselijk lichaam is getransplanteerd.

'Dit is de eerste keer dat iemand met succes een heel hart, compleet met cellen, bloedvaten, boezems en kamers, heeft ontworpen en geprint', aldus prof. Dvir. De wetenschappers uit Tel Aviv namen vetweefsel van patiënten en herprogrammeerden de cellen om te gaan leren functioneren als hartcellen en bloedvatcellen die weten hoe ze bloed door het hartsysteem moeten laten circuleren. Zodra de cellen werden 'omgeschoold', produceerden de weten­schappers een 'geper­sona­liseerde hydrogel die diende als de drukinkt,' legd Dvir uitg.

Dvir zei dat hij hoopt dat de nieuwe technologie spoedig artsen in staat zal stellen om organen en weefsels te printen voor patiënten met gebruik van hun eigen weefsels, en verlichting te brengen aan mensen over de hele wereld die lijden aan een grote verscheidenheid van ziekten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.