Oekraïne kiest Joodse toneelspeler als president

dinsdag 23 april 2019 |  David Lazarus
Heeft zijn populariteit in de tv-komedie-serie het publiek ervan kunnen overtuigen dat hij zelfs in het echte leven een uitstekende president zou zijn? Of heeft zijn pro-westerse economische saneringsplan de kiezers aangetrokken? In elk geval heeft Oekraïne zojuist een Joodse acteur gekozen, om het land zijn onvoor­spelbare toekomst binnen te loodsen.

De nieuw-gekozen Oekraïnsche president Vladimir Zalinski (Foto: Tatyana Zenkovich/EPA-EFE)

Vladimir Zalinski, een beroemde Joodse acteur in Oekraïne, is er in geslaagd, de zittende president Pietro Poroshenko te verslaan. Volgens enquêtes verkreeg Zalinski meer dan 70 procent van de uitgebrachte stemmen.

In zijn zeer populaire Oekraïense tv-komedie speelt Zalinski een arme onderwijzer, wiens spontane tegen politici en hun corruptie gerichte woede-uitbarsting door een passant met een mobieltje werd gefilmd, viraal gaat en nationaal opzien baarde. In één klap werd de bescheiden onderwijzer een kandidaat voor het presidentschap, die uiteindelijk de verkiezing wint met steun van geïrriteerde kiezers, die meer dan genoeg hebben van het volkomen vervallen politieke establishment.

Voor de duidelijkheid, en opdat niet de realiteit met de fictie wordt verwisseld: een natie van 44 miljoen mensen heeft zojuist een Joodse acteur gekozen, die voor de TV een fictieve Oekraïense president speelt!
Zalinski, de 41-jarige acteur, wiens succesvolle tv-programma Dienaar van het volk heet, gebruikte de titel van de komedie-serie als zijn verkiezingsleuze! Hij heeft zelfs opnames van scènes uit de fictieve serie voor zijn verkiezings­campagne gebruikt!

Het is moeilijk om dit gebeuren niet met de verkiezing van Donald Trump te vergelijken, die zijn populaire show 'The Apprentice' (De leerling) gebruikte om in het Witte Huis te komen. Het komt ook overeen met de gevoelens van de democraten over de hele wereld, om bekende persoonlijkheden te kiezen die bereid zijn om de waargenomen corruptie in de traditionele regeringen aan te pakken.

Evenals Donald Trump en ook Benjamin Netanyahu, voerde Zalinski zijn campagne op de terreinen van sociale media en openbare optredens.

Zalinski onderhoudt nauwe relaties met Alex Kuyominski, een welvarende Joodse filantroop, die een uitgesproken criticus werd van de vertrekkende Oekraïense president Pietro Poroshenko. In zijn campagne beschuldigde Poroshenko Zalinski uiterst grof, dat hij 'een marionet is van de in Israël wonende miljardair'.

In Oekraïne is de Joodse bevolking in enkele van de wreedste antisemitische pogroms ter wereld in de afgelopen honderd jaar gedecimeerd. Alleen al in de Tweede Wereldoorlog nam deze af van 870.000 tot 17.000 personen. Van dit land is Vladimir Grossman de Joodse premier, die op zijn Jood-zijn net zo openlijk trots is als op de nieuwe Joodse president. Met spanning wordt er op gewacht om te zien hoe de fictieve tv-president, die nu de eigenlijke leider is van deze belangrijke post­communis­tische natie, met zijn Joodse erfgoed omgaat en zijn steun voor Israël zal tonen.

De vroegere acteur moet zich nu gaan bezighouden met zeer ernstige thema’s, waaronder de economische crisis in Oekraïne, de agressieve overname van de Krim door Rusland en de toenemende inmenging van de Russisch-Iraanse-Turkse as tegen het Amerikaans-Israëlische verbond met betrekking tot de conflicten in het Nabije Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.