Geboren op de Golan­hoogten? Dan ben u Israëli!

Tuesday, April 23, 2019 |  David Lazarus
Volgens het nieuwsportaal CNSNews.com zijn de richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de Pesach-periode gewijzigd om Amerikaanse burgers die geboren zijn op de Golan­hoogten toe te staan 'Israël' als hun geboorteplaats aan te geven.

Afbeelding: de Golanhoogten (Foto: Maor Kinsbursky/Flash90)

Voor de herziening was het voorgeschreven dat alle Amerikaanse overheidsmedewerkers de Golan­hoogten als Syrisch moesten definiëren. 'Het beleid van de VS erkent dat de Golan­hoogten Syrisch grondgebied zijn. Het geboorteland voor aanvragers die op de Golan­hoogten zijn geboren, is Syrië',' aldus het vorige officiële document.

De herziene versie is gebaseerd op de verklaring van president Donald Trump van 25 maart, dat de Golan­hoogten nu van Israël zijn. Overheidsambtenaren krijgen hierbij opdracht om Israël als geboorteland op een Amerikaans paspoort aan te geven 'indien en wanneer de aanvrager in Israël geboren is' (Golan­hoogten).

Een groep Republikeinse senatoren stuurde tijdens de Pesachweek een brief naar President Trump, waarin hij werd opgeroepen om de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golan­hoogten volledig uit te voeren en het gebied als onderdeel van de soevereine Staat Israël te behandelen.

'De Verenigde Staten erkent nu de Golan­hoogten als soeverein Israëlisch grondgebied', aldus senator Tom Cotton (R-Arkansas) in een verklaring. 'Onze officiële documenten, kaarten, voorschriften en internationale overeenkomsten moeten dit historische feit weerspiegelen. Wij zijn bereid de president te helpen bij de uitvoering van zijn akkoord, dat het vermogen van Israël zal versterken om zich te verdedigen tegen vijanden zoals Iran en de terroristische krachten die het land proberen te vernietigen.'

Senator Ted Cruz (R-Texas) voegde hieraan toe: 'De versterking van de Israëlische soevereiniteit en controle over de Golan­hoogten is in het belang van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Nu is het noodzakelijk dat alle federale overheden de verordening van de president, met inbegrip van de aanpassing van de instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ten uitvoer leggen om duidelijk te maken dat het beleid van de Verenigde Staten is dat de Golan­hoogten tot het Israëlische grondgebied behoren'.

Bovendien veranderen de Amerikaanse overheidsinstanties nu alle officiële kaarten om de Golan­hoogten als onderdeel van de staat Israël op te nemen. Jason Greenblatt, Trumps speciale vertegen­woordiger voor onderhandelingen in het Midden-Oosten, twitterde: 'Welkom bij de recentste uitbreiding van ons internationaal kaartsysteem nadat @POTUS een proclamatie uitvaardigde ter erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golan­hoogten. Op eerdere kaarten werd de Golan gedefinieerd als 'bezet gebied' of 'controversieel gebied'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook de kaart van Israël veranderd, die nu Jeruzalem aangeeft als de hoofdstad van de natie. Eerdere kaarten gaven geen hoofdstad van Israël aan.

Enkele kaarten van Syrië op de CIA World Factbook website zijn veranderd om politieke vernieuwing weer te geven en om de Golan als Israëlisch grondgebied aan te duiden. Er bestaan echter nog aantekeningen van de Golan als 'door Israël bezet'. Greenblatt gaf toe dat het enige tijd zou duren om de politieke veranderingen in alle overheidspublicaties en websites door te voeren.

'Na de Golan-resolutie gaf @POTUS alle agentschappen de opdracht om maatregelen te nemen om zijn beslissing uit te voeren', twitterde de Midden-Oosten gezant. 'Het is een gigantisch project om alles bij te werken. De Amerikaanse regering werkt eraan, maar het kost tijd. Zoals het gezegde luidt: 'Rome is ook niet in één dag gebouwd.'

Toen de Syrische regering onlangs de legitimiteit van de verklaring van Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten in twijfel trok, antwoordde de Israëlische vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Danny Danon: 'Aan wie wil de VN de Golan geven: aan de Iraanse strijders, de sjiitische milities of de Jihad?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.