Ondanks waarschuwing ruim 20.000 Israëli's in de Sinaï

maandag 22 april 2019 |  Dov Eilon
Met Pesach vieren we de uittocht uit Egypte, de weg van het Joodse volk naar de vrijheid. Tegenwoordig verlangen veel Israëli's echter weer naar een deel van Egypte, het Sinaï-schiereiland, dat in 1967 in de zesdaagse oorlog door Israël werd veroverd.

Afbeelding: Israëliërs op vakantie aan het strand van Paradis Sweir in de zuidelijke Sinaï (Archieffoto: Johanna Geron/Flash90)

Daarna werd de Sinaï beschouwd als een waar paradijs voor veel Israëli's. Nuweiba, Dahab en Sharm al-Sheikh waren zeer populaire plaatsen. Ook nu het Sinaï-schiereiland al vele jaren weer bij Egypte behoort (het laatste deel, Taba, werd in 1989 door Israël teruggegeven), is deze regio nog steeds een populaire bestemming voor Israëli's.

De waarschuwingen voor terreuraanslagen lijken hier niets aan te veranderen. De Israëli's blijven naar de Sinaï komen. In het verleden zijn er enkele deels zeer ernstige aanslagen geweest. In juli 2005 werden 88 mensen gedood bij een aanslag in Sharm-el-Sheikh, waaronder een Israëli. In oktober 2004 waren 12 van de 34 slachtoffers van een bomaanslag op toeristen in de Sinaï Israëli's.

Maar de Israëliërs zijn niet bereid hun vakantie in de Sinaï op te geven, ondanks herhaalde waarschuwingen voor terreuraanslagen. Het Israëlische Bureau voor Terrorismebestrijding heeft de Israëlische burgers in de Sinaï opgeroepen onmiddellijk naar Israël terug te keren. Dit is echter slechts een aanbeveling en kan niet aan Israëlische toeristen worden opgedragen. Ze zijn op eigen risico van Egypte.

Twee jaar geleden ging Israël nog een stap verder en sloot de grens bij Taba gedurende 11 dagen, precies in de tijd van de Pesachvakantie. Men vreesde dat islamitische terroristische groeperingen die in de Sinaï zijn geïnfiltreerd, aanslagen zouden kunnen uitvoeren. Daarvoor waren er herhaaldelijk gevechten tussen de terroristen en het Egyptische leger. Door de grens te sluiten, kon Israël voorkomen dat zijn burgers zich in gevaar zouden brengen.

Maar dit jaar is de grens open. 23.000 Israëliërs zijn die voor deze Pesachvakantie al overgestoken. De Sinaï is niet alleen mooi, het is er ook erg goedkoop. Een vakantie in de stad Eilat aan de Rode Zee is vele malen duurder. 'Het is hier net zo goedkoop als in Thailand', zei een Israëlische vakantieganger aan de grens, toen haar door de Israëlische radio werd gevraagd waarom ze besloot naar de Sinaï te gaan. 'Alles is in orde', 'er gaat niets gebeuren', in het Hebreeuws 'Yehiye beseder'. De Israëliërs vertrouwen herhaaldelijk op deze zin, die nieuwe immigranten al in hun eerste les van Ulpan leren.

Terwijl deze week Joden over de hele wereld de uittocht uit Egypte vieren, staan veel Joden in de rij bij de grens in Taba om precies de andere kant op te gaan dan ongeveer 3400 jaar geleden, toen Mosje de Israëlieten naar het Heilige Land leidde.

Uit een Facebook post van een Israëlische vrouw bij de grensovergang naar Taba: 'We zijn teruggekeerd naar Egypte, goede feestdagen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.