In het weekeinde onlusten en een raket bij grenshek

Sunday, April 21, 2019 |  Dov Eilon
In het grensgebied met de Gazastrook is het de afgelopen tijd weer wat rustiger geworden, al lijkt het overdreven om absolute rust te verwachten. Zo verzamelden zich afgelopen vrijdag weer enkele duizenden 'vreedzame demonstranten', zoals ze door de buitenlandse media graag worden genoemd, in de buurt van het grenshek.

Bij deze traditionele 'Mars van de terugkeer' werd weer met stenen gegooid, werden autobanden in brand gestoken en werd weer op Israëlische militairen geschoten.
Omdat de demonstranten ditmaal wat achteraf bleven en slechts weinigen van hen het aandurfden om het hek te benaderen, waren er ditmaal aan Arabische zijde 'slechts(!)' 12 gewonden. Ook dat had vermeden kunnen worden. Onder de demonstranten waren helaas ook weer heel veel kinderen, die volledig zinloos aan het gevaar waren blootgesteld.

Ook kinderen waren weer ijverig erbij om 'vreedzaam' te demonstreren (Foto's: Hassan Jedi/Flash90)

Vrijdagavond werd er vanuit de Gazastrook op een groep Israëlische militairen geschoten. Gelukkig raakten en er geen militairen gewond. Ook werd waargenomen hoe vanuit de Gaza­strook lucht­ballonnen met spring­ladingen werden opgelaten. Eén daarvan werd later in Ashkelon ontdekt. De springlading kon onschadelijk worden gemaakt zonder schade te veroorzaken.
Als reactie op de beschieting viel het Israëlische leger vervolgens twee stellingen van Hamas aan met een tank en met projectielen.

Gistermiddag registreerde het Israëlische leger het mislukte afvuren van een raket richting Israël. Op Israëlisch gebied werden echter geen restanten van een raket gevonden, daarom wordt ervan uitgegaan dat hij nog aan de Gazaanse zijde van de Gazastrook is geëxplodeerd.

Intussen heeft het Israëlische leger zijn troepen, die in het zuiden waren gestationeerd uit vrees voor een escalatie van de toestand, weer naar het noorden teruggehaald. Hamas heeft vanwege de gesprekken over een wapenstilstand zijn activiteiten aan het grenshek duidelijk verminderd. Desondanks is men er aan de kant van het Israëlische leger op voorbereid dat een andere terreurgroep, zoals de Islamitische Jihad, aanslagen zou kunnen uitvoeren, waardoor de situatie weer zou kunnen escaleren.

Verijdelde mesaanval in Samaria
Ook bij de Tapuach-kruising in Samaria heeft de Israëlische grenspolitie een mesaanval weten te verhinderen. Een jonge Arabier was agenten van de grenspolitie opgevallen, zij verdachten hem en zijn hem gevolgd. Een politieagent zag de achtervolging en versperde met zijn dienstvoertuig de verdachte de weg. Deze trok vervolgens een mes en trachtte de deur van de politiewagen te openen om de politieagent aan te vallen. De politieman schoot op de aanvaller, die daardoor zwaar gewond raakte. De terrorist werd met levensgevaarlijke verwondingen naar een ziekenhuis in Petach Tikva gebracht.

De Tapuach-kruising, kort na de verijdelde aanval.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.