Trump's vredesplan wordt (bijna) alles wat Israël wil

zondag 21 april 2019 |  Ryan Jones
Sommigen waren bezorgd dat President Donald Trump, nadat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël heeft erkend, de Amerikaanse ambassade erheen heeft verplaatst, en zijn instemming uitsprak met Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten, enkele vrij grote concessies van de Joodse Staat zou eisen in zijn regeling voor de vrede van het Midden Oosten, die binnenkort wordt gepubliceerd.

Afbeelding: Trump is zo populair bij Israëli's dat enkelen zich als Trump verkleedden om de verkiezings­over­winning van Netanyahu te vieren. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar de vertrekkende ambassadeur van Frankrijk bij de VS, Gerard Araud, heeft vorige week laten weten dat de Joodse Staat zich hierover geen zorgen hoeft te maken.

In een interview met The Atlantic erkende Araud dat hij de details van Trump's plan niet kent, waarvan het gerucht gaat dat het 50 pagina's lang is, maar dat hij wel weet dat het 'zeer dicht bij wat de Israëli's willen' zal zijn.

Enkele dagen eerder, citeerde het Israelische Channel 12 News een hoge Amerikaanse ambtenaar, mogelijk Jason Greenblatt, de gezant voor het Midden-Oosten, die er op wees dat de term 'twee­staten­oplossing' niet voorkomt in het plan van Trump. Deze ambtenaar merkte op dat, aangezien de Israëli's en de Palestijnen die term verschillend uitleggen, het zinloos was om die als basis voor een vredesovereenkomst te gebruiken.

Araud, die eerder als ambassadeur van Frankrijk in Israël had gediend, zei dat Trump's 'Deal van de Eeuw' vrijwel zeker 'gedoemd was om te mislukken'.

De Franse ambassadeur prees Trump en zijn schoonzoon, Jared Kushner, voor het buiten de gebaande paden denken bij het bedenken van hun plan, maar zei dat beide mannen de bereidheid van de Palestijnen ernstig onderschat hadden, om te kiezen voor 'zelfmoord' in plaats van een redelijker resultaat dat niet aan al hun eisen voldoet,.

Met name over Kushner merkte Araud op dat 'hij zo pro-Israëlisch is (…) dat hij het punt kan negeren, dat als je de Palestijnen de keuze biedt tussen overgave en het plegen van zelfmoord, zij het laatste kunnen kiezen. Iemand zoals Kushner begrijpt dat niet'.

De Palestijnse leiding heeft het aanbod van Trump al afgewezen voordat het zelfs maar is vrijgelaten. Dat zou eigenlijk niet zo'n verrassing moeten zijn, gezien het feit dat Yasser Arafat eerder een alles­om­vattende overeen­komst van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de toenmalige Israëlische premier Ehud Barak heeft afgewezen, die tegemoet kwam aan 95 procent van de Palestijnse eisen, waaronder de controle over grote delen van Oost-Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.