Rivlin draagt Netanyahu op een regering te vormen

Thursday, April 18, 2019 |  Dov Eilon. Ryan Jones
Nu is het officieel: De Israëlische president Re'oeven Rivlin heeft gisteren Benjamin Netanyahu de opdracht gegeven om een regering te vormen. Daardoor zal Netanyahu voor de vierde achtereenvolgende keer, en in totaal voor de vijfde keer, premier zijn.

Premier Netanyahu en president Rivlin. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Aan de officiële nominatie tot premier waren twee dagen van overleg van de president met de afzonderlijke fracties in de nieuwe Knesset vooraf gegaan, waarbij elke fractie zijn kandidaten voor het ambt van regeringsleider voorstelde. Zo werd Netanyahu door in totaal 65 Knessetleden aanbevolen, terwijl zijn uitdager Benny Gantz door 45 afgevaardigden was aanbevolen. De afgevaardigden van de Arabische partijen spraken zich voor geen van de beide kandidaten uit.

Netanyahu heeft nu 28 dagen de tijd om een regerings­coalitie samen te stellen. Mocht hem dat binnen deze tijd niet lukken, dan kan de president hem nog 14 dagen extra geven.

President Rivlin zei gisteren tijdens de ceremonie onder meer: 'Vandaag krijgt u de opdracht om een regering te vormen, Voor de vijfde keer heeft u het vertrouwen van de bevolking gekregen. Het is uw verantwoordelijkheid, een regering te vormen, in een tijd met zware opgaven voor de komende regering en de nieuwe Knesset, de coalitie en de oppositie samen.

Netanyahu zei dat hij gespannen was, net als bij zijn eerste benoeming tot premier. Allereerst wenste hij de echtgenote van de president, Nechama, een voorspoedige genezing; zij ligt in het ziekenhuis na een longtransplantatie. Vervolgens prees hij de president voor zijn leiding bij de gesprekken met de afzonderlijke fracties.

'Dit is de vijfde keer dat ik de opgave aanneem om een nieuwe regering te vormen,' zei Netanyahu. 'Het fundament van onze kracht is het vermogen om gezamenlijk op te treden, schouder aan schouder, om samen de uitdagingen op ons te nemen waar we tegenover staan. In een tijd van grote turbulenties, die onze regio nog steeds teisteren, zijn we er niet alleen in geslaagd om de veiligheid van het land te bewaren, maar ook de stabiliteit van de Staat Israël. Wij hebben Israël veranderd in een opkomende wereldmacht.'

'Overmorgen komt het gehele Joodse volk bijeen rond de Sedertafel. Generatie na generatie lezen we in de Haggadah “Volgend jaar in het weer opgebouwde Jeruzalem”, en we zijn hier, in het in het opnieuw opgerichte en tijdloze Jeruzalem, onze eeuwige hoofdstad, waarvandaan een groot licht uitstraalt. Wij zijn sterk van geest en houden ons erfgoed vast. Als gekozen premier van Israël zal ik verder gaan met het dienen van ons volk en onze staat, opdat we samen met Gods hulp de eeuwigheid van Israël garanderen. Ik dank u wel, meneer de president.'

Geen ander alternatief
Er was feitelijk geen ander alternatief dan premier Netanyahu opnieuw te benoemen, hoewel president Rivlin liever de leider van de partij Blauw en Wit, Benny Ganz, de eerste kans had gegeven om een regeringscoalitie te vormen. Maar met de steun van 55 van de 120 Knessetleden kan deze geen coalitie samenstellen.

Bij de recente Knesset­verkiezing kregen Likoed en Blauw en Wit beide 35 zetels (Aanvankelijk kreeg Likoed nog een restzetel; bij hertelling ging die echter naar de orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom, dat nu 8 zetels krijgt).
Bij de consultaties van de partijen gaven 65 Knesset­leden aan met Netanyahu een regering te willen vormen, mits die aan hun eisen voldoet. Dit laatste baart sommige Israëli's zorgen. Wat zal Netanyahu de orthodoxe partijen moeten beloven, om hun 16 Knessetleden in zijn coalitie te krijgen?

Een Israëlische sociale media­campagne heeft Netanyahu opgeroepen om dit keer buiten de kaders te denken en de ultraorthodoxe en radicalere rechtse partijen te mijden ten gunste van een coalitie van nationale eenheid met Blauw en Wit. Rivlin verwoordde die wens van vele 'seculiere' Israëli's, toen hij Netanyahu zei dat het volk wil dat hij nationale scheuren zou helen en de eenheid zou brengen, in plaats van verdere verdeeldheid te bevorderen.

Helaas hebben de vertegenwoordigers van Blauw en Wit in hun ontmoeting met Rivlin heel duidelijk gemaakt dat de factie absoluut niet zal dienen in een regering onder leiding van Netanyahu, maar in plaats daarvan de voorkeur geeft aan het optreden als een vijandige oppositie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.