Israëlische leerlingen vinden zeldzame 1.600 jaar oude gouden munt

Thursday, April 18, 2019 |  David Lazarus
Deze munt van puur goud is de eerste in zijn soort die in Israël werd ontdekt. Hij werd geslagen door de Byzantijnse keizer Theodosius II, wiens bevelen geleid hadden tot de afschaffing van het Sanhedrin gerechtshof. Ook leidden deze bevelen tot de grootschalige emigratie van Joden uit het Land Israël naar de diaspora.

Hoe ironisch is deze gang van zaken. 1600 jaar na dit wrede bevel liepen vier Israëlische leerlingen langs een beekje over de oude ‘Sanhedrin Trail’. Daar vonden zij een zeldzaam bewijsstuk wat dit dramatische moment in de Joodse geschiedenis weerspiegelt: een munt die de Byzantijnse christenen voorstelt die een einde probeerden te maken aan de Joodse aanwezigheid in het Land Israël in 415 v.Chr.!
De Sanhedrin Trail werd onlangs, ter gelegenheid van het feit dat de oprichting van de vernieuwde Staat Israël zeventig jaar geleden is, in gebruik genomen!

Israel Antiquities Authority (IAA) deskundige dr. Gabriela Bijovsky verklaarde het volgende over de munt. ‘De massief gouden munt is geslagen door keizer Theodosius II in Constantinopel (nu Istanbul) rond 420-423 n.Chr. Soortgelijke munten zijn bekend uit het Oost-Byzantijnse Rijk, maar dit is de eerste van zijn soort die in Israël is ontdekt. Op de ene zijde is het beeld van de keizer afgebeeld en op de andere zijde het beeld van de godin Overwinning met de Staf van het Kruis.’

Volgens Yair Amitzur, IAA-hoofdarcheoloog van de ‘Sanhedrin Trail’, ‘schafte keizer Theodosius II de functie van de 'Nasi', het hoofd van het Sanhedrin Gerechtshof, af en besloot dat alle Joodse financiële bijdragen aan het Sanhedrin naar de keizerlijke (Byzantijnse) schatkist moesten worden overgebracht.’
Amitzur gaat verder: ‘De Sanhedrin Trail, een initiatief van de IAA, vertelt het verhaal van de Joodse leiding in Galilea ten tijde van de Misjna en de Talmoed in de Romeinse en Byzantijnse perioden. Het is symbolisch dat de gouden munt die naast de Sanhedrin Trail werd ontdekt, de periode van dramatische gebeurtenissen weerspiegelt toen het Sanhedrin ophield te functioneren in Galilea, en het centrum van het Joodse leven van Galilea naar Babylon werd overgebracht.’

Theodosius II was een van de meest invloedrijke keizers van het Byzantijnse Rijk. Zijn decreet op 17 oktober 415 ontnam Raban Gamliel VI ('Nasi' van het Sanhedrin) alle gezag. Gamliel had namelijk geweigerd om zich te onderwerpen aan de antisemitische Byzantijnse christelijke wetten tegen de Joden. Het Byzantijnse Rijk volgde het katholieke/christelijke Romeinse Rijk op in de oostelijke provincies, met als hoofdstad Constantinopel (het huidige Istanbul). Het rijk bleef duizend jaar bestaan totdat het viel voor het Turkse Osmaanse Rijk in 1453.

De vier leerlingen van de middelbare school Ha'emeq Hama'aravi in kibboets Yifat in de Jizreëlvallei keken naar de velden langs de Zippori-beek in Galilea, naast de Sanhedrin Trail, toen ze de gouden munt op de grond zagen liggen. Ze realiseerden zich onmiddellijk dat dit een belangrijke vondst was en de leerlingen rapporteerden het aan hun leraar aardrijkskunde en geschiedenis, Zohar Porshyan. Hij nam vervolgens contact op met de Israel Antiquities Authority.

De leerlingen overhandigden het muntstuk aan Nir Distelfeld, de IAA-inspecteur voor antidiefstal, en lieten hem precies zien waar de munt in het veld werd ontdekt. Distelfeld kende de jongens certificaten toe voor hun goede burgerschap. Daarbij gaf hij aan: ‘Het is ongewoon om enkele gouden munten te vinden aangezien zij zeer waardevol zijn, en omdat mensen ervoor zorgen die niet te verliezen. Ik prijs de leerlingen en hun leraar voor hun goede burgerschap.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.