PA roept op tot Europese erkenning van Palestina

Thursday, April 18, 2019 |  Dov Eilon
De nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, heeft de Europese landen woensdag opgeroepen om snel een 'Staat Palestina' binnen de grenzen van 1967 te erkennen.

Afbeelding: Mohammed Shtayyeh (Archieffoto: Miriam Alster/Flash90)

Deze stap zou de twee-staten-oplossing redden, zei Shtayyeh tijdens een vergadering met de Zwitserse ambassadeur bij de Palestijnse Autoriteit. Hij noemde daarbij de verkiezingsbelofte van Benjamin Netanyahu, dat hij delen van Judea en Samaria zal annexeren in geval van een herverkiezing.

Verder zei hij dat zij niet zouden toegeven aan de economische druk van de Amerikanen en Israël op de Palestijnse Autoriteit om de zogenaamde 'Deal van de eeuw' van de Amerikaanse president Donald Trump te aanvaarden.

Het Amerikaanse vredesplan wordt al voor de publicatie ervan door de Palestijnse Autoriteit verworpen. Trump heeft geen partners in 'Palestina,' zei Shtayyeh. Trump heeft ook geen partners in Europa en de Arabische landen.

'Deal van de eeuw' begin juni
Het vredesplan zal begin juni, na de islamitische vastenmaand Ramadan, worden gepubliceerd. Dit werd woensdag bevestigd door de Amerikaanse speciale gezant Jason Greenblatt.

Tot die tijd zal Israël geen maatregelen nemen met betrekking tot de verkiezingsbelofte van Netanyahu, zei de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon. Men wil wachten tot het Amerikaanse vredesplan is gepubliceerd. Wat Israël betreft, wordt verwacht dat het Amerikaanse plan een regionaal plan zal worden, waarbij Egypte en Jordanië en zelfs andere landen betrokken zijn om het proces te ondersteunen.

Danon zei verder dat het hem niet bekend is of het plan voorziet in een Palestijnse Staat, maar dat mag de Palestijnse Autoriteit er niet van weerhouden om over de voorstellen te gaan praten.

Danon zei: 'Al 71 jaar hebben de Palestijnen altijd Nee gezegd. Ze kiezen er de hele tijd voor om 'nee' te zeggen en we verwachten dat het zo blijft. Verder weet ik niet welke rol de andere partners in de regio zullen spelen.
'De Palestijnen willen al resultaten voordat zij beginnen met de gesprekken, zo werkt dat niet' verklaarde Danon. 'Je kunt eisen en verwachtingen hebben, maar zij (de Palestijnen) willen dat die al voor de gesprekken worden geaccepteerd.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.