Australië opent vertegen­woordi­ging in Jeruzalem

donderdag 18 april 2019 |  Yossi Aloni
Australië heeft een bureau voor handel en veiligheid geopend in Jeruzalem. Het bevindt zich in het nieuwe 'WEWORK' kantorencomplex aan de King George straat in het centrum van Jeruzalem en bestaat uit een enkele ruimte.

Voor het kantoor, dat geen diplomatieke status heeft, zoekt Australië nu naar medewerkers. In eerste instantie zullen er drie Australische vertegenwoordigers in dienst zijn.

Catherine O'Rane (op de foto) van het Australische ministerie van Handel in Canberra, dat verbonden is met het ministerie van Buitenlandse Zaken, kwam naar Jeruzalem om het kantoor op te zetten en personeel te werven. 'Ik was verheugd de Australische vrienden in hun nieuwe kantoor te mogen verwelkomen, en ik ben er zeker van dat dit zal bijdragen aan de bevordering van de handels- en veiligheidsbetrekkingen tussen de twee landen'.

Het Australische besluit om de kantoren zonder diplomatieke status te openen werd afgelopen december genomen door de Australische regering toen deze besloot West-Jeruzalem officieel als Israëlische hoofdstad te erkennen, maar zonder de Australische ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Australië heeft hiermee gebogen voor Arabische en islamitische druk, voornamelijk uit Indonesië en Maleisië. Dit was een intrekking van een belofte van de Australische premier Scott Morrison om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Australië sluit zich met de opening van het kantoor aan bij Hongarije, dat in dezelfde straat in het centrum van Jeruzalem een diplomatiek kantoor vestigde, Tsjechië, dat het Tsjechische Huis zonder diplomatieke status in de cinematheek van Jeruzalem vestigde, Guatemala, dat een ambassade in Jeruzalem heeft geopend, en de Verenigde Staten, die formeel hun ambassade naar Jeruzalem verplaatste zonder het overige personeel in Tel Aviv over te plaatsen, met uitzondering van ambassadeur David Friedman, die zijn tijd tussen Jeruzalem en Tel Aviv verdeelt.

Brazilië heeft ook beloofd een diplomatieke handelsmissie te openen in Jeruzalem, maar er is nog geen exacte datum bekend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.