Video: Ondanks hun opleiding geen vrouwen in tanks

Thursday, April 18, 2019 |  Dov Eilon
Nadat het Israëlische leger al tien vrouwen met succes had opgeleid voor dienst in in gepantserde gevechtseenheden en vier vrouwelijke soldaten waren benoemd tot tankcommandant, is recent besloten om vrouwen niet toe te laten tot deze gevechtseenheden.

Hiervoor waren eind 2017 15 vrouwelijke soldaten begonnen aan de cursus voor tankcommandant, wat een geslaagd experimenteel programma was.

Nu heeft het Israëlische leger, onder leiding van zijn nieuwe stafchef Aviv Kochavi, besloten geen vrouwen in de gepanterde gevechtseenheden op te nemen, een programma dat is gestart door voormalig stafchef Gadi Eizenkot. Als reden hiervoor werden de hoge kosten opgegeven voor de voorbereiding van de eenheden op de integratie van vrouwen in de tankunits. Er moesten onder andere aparte trainingseenheden en nieuwe gevechtseenheden worden opgezet ten koste van andere eenheden, aldus het Israëlische leger.

Het opnemen van vrouwen in gepantserde gevechtseenheden werd echter ten tijde van het experimentele programma al door sommige partijen bekritiseerd. Er waren genoeg mannen om het nodige werk te doen, zei reserve brigadegeneraal Avigdor Kahalani.

De tot tankcommandant opgeleide vrouwelijke soldaten (foto) zullen nu hun dienst voortzetten in de gemengde gevechtseenheid 'Caracal', waar ze hun opleiding begonnen waren.

Het leger verklaarde verder dat het zich nu liever zou concentreren op het versterken van bestaande eenheden. Mochten ze in de toekomst anders besluiten en nieuwe eenheden willen vormen, dan hebben ze nu na het experimentele programma de nodige kennis in huis.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.