New Israel Fund 'bezorgd' over Israëls democratie

woensdag 17 april 2019 |  Tsvi Sadan
Het New Israel Fund (NIF), dat in 1979 werd opgericht, is bedacht door een Amerikaanse regering die het feit niet accepteerde dat Israëls politiek rechts onder leiding van Menachem Begin slechts twee jaren daarvoor de verkiezingen in Israël had gewonnen en voor het eerst Israël ging regeren.

Afbeelding: Daniel Sokatch staat voor het kantoor van het New Israel Fund in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Het NIF is een klassiek subversief front, dat als een Joodse stichting is gecamoufleerd die voor een rechtvaardiger en pluralistischer maatschappij werkt. Het was hem bijna gelukt om Israël te veranderen in een volledig democratische (dus niet-Joodse) Staat. De organisatie werd tientallen jarenlang hoofdzakelijk door de Ford Foundation gefinancierd, die volgens de website '300 miljoen dollar beschikbaar had gesteld voor de progressieve burgerij van Israël.'

In de loop der jaren verkreeg het NIF verdere steun van sympathiserende Europese naties en Amerikaanse Joodse filantropen, en rekruteerde succesvolle invloedrijke Israëli's, om de indruk te wekken dat het een echte Joodse beweging is, die onafhankelijk is van hun Amerikaanse poppenspelers. Maar dat kon niet verbergen dat het een Amerikaanse NGO is die op subversieve wijze in Israël bezig is door geld in mensenrechten-randgroepen te pompen om hun progressieve agenda te bevorderen.

Terwijl het NIF benadrukt dat het een 'zionistische' organisatie is, wijst het steunen van organisaties die eisen dat Israël ophoudt een 'Joodse' Staat te zijn, op heel iets anders. Zoals de NGO Monitor bericht, heeft de NIF bijvoorbeeld tussen 2006 en 2008 subsidies ter hoogte van 450.000 dollar ter beschikking gesteld aan Mada al Carmel, een organisatie die van Israël eist dat ze zich geen 'Joodse Staat noemt en voor miljoenen mensen de poorten opent. Deze zogenaamde 'Palestijnse vluchtelingen' zouden de Joden in Israël demografisch verdrinken.

Dat de NIF goed is verbonden met de machtscentra in Israël, is voldoende gedocumenteerd. Om ruimte te sparen wil ik slechts één voorbeeld geven. Dit is een foto van 17 september 2007, die de toenmalige voorzitter van het Opperste Gerechtshof van Israël, de rechter Dorit Beinisch toont, die de 25e verjaardag van Shatil, de uitvoerende tak van hetNIF in Israël viert. Beinisch is hier te zien met veel hooggeplaatste vertegenwoordigers van het NIF.

Op de foto staat Beinisch gezellig te praten met Susan Berresford, president van de Ford Foundation van 1996-2007; David Chiel, plaatsvervangend vice-president van de Ford Foundation van 2007-2011; voormalig directeur van het nieuwe Israëlische fonds Aaron Back; voormalig NIF-directeur Eliezer Yaari; voormalig NIF-vicepresident Neta Ziv; en voormalig NIF-directeur Larry Garber.

Dat alles zou de achtergrond zijn voor een artikel van de huidige NIF-bestuurder Daniel Sokatch, dat de krant Ha’aretz op de dag na de laatste verkiezingen in Israël publiceerde: 'Netanyahu won de verkiezingen. Zal hij nu Israëld democratie ontmantelen?'. Denkt u erom dat Sokatch een organisatie leidt die voor Israël iets wil wat de grote meerderheid van de Israëliërs afwijst. En desondanks heeft hij het lef om te beweren dat de herverkiezing van Benjamin Netanyahu een gevaar is dat Israël 'van de democratie zou kunnen wegleiden'.

Wat de ideologie van Sokatch ook moge zijn, is één ding zeker. Het idee dat het kiezen een rechtse regering door een duidelijke meerderheid, op de een of andere manier naar het einde van de democratie leidt, is een verkeerde benaming die tegen de logica ingaat.

Wat Sokatch werkelijk verschrikkelijk vindt, is waar een duidelijke meerderheid van de Israëliërs voor staat en hun vermogen om hun wil op democratische wijze op te leggen. Het is echter precies dat succes van de democratie dat het NIF verder hindert om zijn visie te raliseren, de Israëlische maatschappij zo te verdelen dat dat zij als verlamd in de armen van de internationale gemeenschap wordt gedrongen, die op haar beurt haar hulp afhankelijk maakt van de beëindiging van het 'kolonialistische' zionistische project.

Daarom is de visie van het NIF voor Israël beslist ondemocratisch, net zoals de oproep van Sokatch aan 'Israëls ware vrienden, waaronder de gemeenteleiders van de Amerikaans-Joodse gemeenschap', al het noodzakelijke te doen om het resultaat van de laatste Israëlische verkiezingen om te keren.

Zoals gebleken is, is echte democratie het laatste wat Sokatch beoogt, want dat is juist wat de bemoeienissen van 'de ware vrienden van Israël' verhindert om een eind te maken aan de 'Joodse' Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.