Hoe men de BDS-beweging kan bestrijden

dinsdag 16 april 2019 |  Dan Juster
De Boycot-, Desinvesteringen- en Sancties-beweging (BDS) tegen Israël is gebaseerd op de diep­gewor­telde leugen dat Israël een fundamenteel onrecht­vaardige apartheidsstaat is, net als het vroegere Zuid-Afrika.

Hoewel de propagandisten van BDS soms schijnen te zeggen dat de beweging slechts naar een Palestijnse Staat op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza streeft, geloven de stichters werkelijk dat de Joodse Staat zou moeten worden vernietigd. Zij gebruiken dit zachtere doel om toegang te krijgen voor hun radicalere doelen van vernietiging. ‘Van de rivier tot aan de zee zal Palestina vrij zijn,’ zo wordt gezegd door de leiders.

Dit is een van de meest verderfelijke bewegingen van dit moment. Zij moet worden bestreden door te bidden, te spreken in kerken, en door zich aan te sluiten bij inspanningen van Joodse organisaties om de beweging te bestrijden. BDS is gebaseerd op radicale islamitische propaganda.

Dus hoe kunt u BDS bestrijden?
Laten we eens kijken naar de basisfeiten en daarna naar wat praktische antwoorden.

De voorstanders van BDS beweren dat het bestaan van Israël een koloniaal project uit Groot-Brittannië is en dat het de inheemse Arabische cultuur heeft verdrongen. Het Joodse volk begon zich opnieuw in Israël te vestigen onder Turkse moslimheerschappij. Groot-Brittannië heeft de Balfour-verklaring aangenomen, waarin heel Palestina (waar Jordanië toen ook onder viel) als het thuisland van het Joodse volk werd gezien. Maar in slechts een paar jaar tijd veranderde Groot-Brittannië zijn beleid om de Arabieren te bevoordelen. Als zodanig moesten de Joodse nederzettingen in het land worden gesticht door de aankoop van land van Arabische landeigenaren en vervolgens door de zware arbeid van het opbouwen van boerderijen en steden. Er werd geen land met geweld ingenomen. Het Joodse volk werd meestal gedwarsboomd door koloniale mogendheden. Pas in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 breidde Israël zijn grondgebied uit in een defensieve overlevingsstrijd, nadat de Arabische naties een tweestatenoplossing afwezen.

Ten tweede wordt beweerd dat Israël een apartheidssamenleving is. Ik denk dat de voorstanders van deze leugen opzettelijk niet duidelijk aangeven of ze het deel van Israël bedoelen dat ten westen van de groene lijn ligt, en dus verwijzen naar de Arabieren op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische Arabieren hebben het volledige burgerschap en dienen als artsen, verpleegkundigen, advocaten, parlementsleden (de Knesset), bedrijfseigenaren, werknemers in de hightech en zelfs in het hooggerechtshof. De Israëlische Arabieren halen hun achterstand in. Steeds meer van hen zijn te vinden op universiteiten, er zijn er zelfs die hun doctoraat halen. Het boycotten van Israëlische universiteiten is een boycot tegen de Arabieren die ook lesgeven en naar dergelijke universiteiten gaan. Verbazingwekkend! Er is hier dus geen apartheid zoals in Zuid-Afrika, waar de zwarten geen staatsburgerschap hadden en werden uitgesloten van de bredere samenleving.

Ten derde wordt aangevoerd dat Israël de Westelijke Jordaanoever bezet houdt. Sinds de ingang van de Oslo-akkoorden zijn de Palestijnen niet meer bezet, maar worden ze geregeerd door hun eigen leiders (de Palestijnse Autoriteit). De orde wordt gehandhaafd door hun eigen politie en veiligheidstroepen. Vanwege de strijd met Hamas, een terreurorganisatie, heeft de Palestijnse Autoriteit onder Mohammed Abbas de verkiezingen opgeschort. De Palestijnse Autoriteit regeert nu als leider van een oligarchie, niet als een democratie. Het enige recht dat de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever niet hebben, is het recht op een Staat.

Ten vierde wordt aangevoerd dat Israël Gaza blokkeert en dat Gaza als een nazi-concentratiekamp is. Wat een grove smaad. De enige reden voor de blokkade van Gaza is dat deze is overgenomen door Hamas in een staatsgreep tegen de Palestijnse Autoriteit. Hamas is vastbesloten Israël te vernietigen. Israël heeft zich uit Gaza teruggetrokken en Gaza de vrijheid gegeven om te zijn wat men wil zijn, als men in vrede zou leven. Gaza hoeft maar één ding te doen en dan zou de blokkade worden opgeheven. Namelijk het opgeven van hun aanvallende raketten en het beëindigen van het geweld en de oorlog. BDS vermeldt nooit dat Egypte ook de blokkade afdwingt, omdat ze in oorlog zijn met de Moslimbroederschap, de organisatie die het ontstaan van Hamas veroorzaakte. De blokkade is legaal onder internationaal recht. De bewering dat dit op de een of andere manier een genocide door Israël is, is bijna krankzinnig. Er is echter veel leed te wijten aan de onderdrukkende en gewelddadige heerschappij van Hamas. Israël staat wel toe dat geld en goederen naar Gaza worden getransporteerd om het overleven van de bevolking mogelijk te maken.

Ten vijfde wordt betoogd dat er vrede zou kunnen zijn als Israël zich zou terugtrekken binnen de wapenstilstandsgrenzen van 1967 (die nooit een internationale grens zijn geweest) en vervolgens de Palestijnen zou toestaan naar hun huizen terug te keren. Israël kan de nakomelingen van degenen die in de oorlog van '48 vluchtelingen zijn geworden, niet uitnodigen om terug te keren, omdat dit de Joodse Staat zou vernietigen. Een dergelijke oplossing voor vluchtelingen, waar dan ook, is nooit door internationale instellingen opgelegd. Israël is niet de reden waarom er geen oplossing is. Israël heeft twee keer de meest genereuze tweestatenoplossing aangeboden. Toen het de eerste keer werd afgewezen tijdens de regering-Barak, zei de Amerikaanse president Bill Clinton tegen Yasser Arafat: ‘Jullie hebben me een mislukkeling gemaakt.’ Daarna werd een intifada-opstand tegen Israël ingezet door Arafat!
Toen een nog grotere en zeer riskante tweestatenoplossing aan Machmoud Abbas werd aangeboden door de toenmalige premier Olmert, liep hij weg. Daarom gelooft de grote meerderheid van de Israëli’s niet dat men een echte partner voor vredesonderhandelingen heeft. Het idee dat het Israëls schuld zou zijn dat er geen definitieve vrede is, is een diepe leugen, een grove leugen. Dennis Ross, die zo betrokken was bij de onderhandelingen, vertelt het ware verhaal. Hij was erbij! De hele BDS-beweging is gebaseerd op leugens.

Wat kunt u doen?
Gelukkig kunt u zich aansluiten bij anti-BDS-organisaties in de Verenigde Staten en Europa. De eerste plaats voor informatie en betrokkenheid is de organisatie Stop BDS. Er is educatief materiaal en specifieke actiepunten voor betrokkenheid, vooral in verband met universiteiten. In Denver zijn predikanten en gemeenteleden gemobiliseerd; zij protesteren bij BDS-evenementen op universiteitscampussen. Dit kan in stad na stad gebeuren.

Dan is er nog de Maccabee Task Force, een andere waardige organisatie voor uw verbinding met de bestrijding van BDS.
De America Israel Council vertegenwoordigt Israëli's in Amerika en wil hen als voorvechters bij de strijd tegen BDS betrekken. Moedig uw Israëlische vrienden aan om hier deel van uit te maken.
Shurat HaDin is betrokken bij juridische stappen en bestrijdt BDS als onwettige discriminatie en als antisemitisch. BDS beschuldigt Israël van het doden van onschuldigen (wat Israël nooit opzettelijk doet) en ze zien het doen en laten van de meest gewelddadige regeringen ter wereld door de vingers. Deze dubbele standaard toont de antisemitische wortels van BDS.

Ik zou graag willen dat elke stad een organisatie heeft die christenen en Joden, predikanten en rabbijnen mobiliseert om te protesteren tegen BDS-evenementen, om literatuur te delen om BDS-leugens te weerleggen en om te werken aan wetgeving om hun boycots illegaal te maken. Al in 27 Amerikaanse staten is het illegaal voor bedrijven om Israël te boycotten.

U kunt zich aansluiten bij een gemeenschap van mensen die vechten tegen BDS door lid te worden van de Facebookpagina van Stop BDS. Men deelt updates en instructies om de strijd voort te zetten. Uw betrokkenheid bij anti-BDS-activiteiten bouwt relaties op met het Joodse volk en is een positieve getuige van uw liefde.

Dan Juster is oprichter van het Tikkun America netwerk van gemeenten. Hij is sinds 1972 werkzaam in de Messiaans-Joodse beweging.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.