Deal van de Eeuw omvat geen Palestijnse Staat

dinsdag 16 april 2019 |  David Lazarus
De langverwachte details van de 'Deal van de Eeuw' van de regering-Trump zullen waarschijnlijk de Palestijnen geen eigen Staat te geven, volgens bronnen dicht bij het Witte Huis, geciteerd door The Washington Post. Hij zal zich vooral richten op de veiligheid van Israël.

Speciale gezant van het Witte Huis Jason Greenblatt. (Foto: David Azagury/VS Ambassade, Tel Aviv)

Verwacht wordt dat de regering-Trump in de komende maanden haar voorstel voor een oplossing van het langdurige Palestijnse probleem zal presenteren. Achter de schermen heeft Trump's Midden-Oosten adviseur en schoonzoon Jared Kushner heen en weer gependeld tussen de leiders van Israël en het Midden-Oosten voor geheime vergaderingen, en de functionarissen hebben veel van de details van hun besprekingen geheim gehouden. Maar recente commentaren van Kushner en andere Amerikaanse functionarissen geven aan dat een Palestijnse Staat geen voorwaarde zal zijn voor het hervatten van de vredesbesprekingen.

Het voorstel van Trump zal financiële aansporingen omvatten voor het verbeteren van het leven van de Palestijnse Arabieren, zeiden mensen die vertrouwd zijn met de vredespoging in het bericht van The Washington Post,. Arabische functionarissen uit het Midden-Oosten hebben ook bevestigd dat Kushner heeft laten doorschemeren dat economische mogelijkheden voor Palestijnen een centraal punt van het plan zullen zijn.

Het plan zal proberen om voldoende maatregelen te treffen om tegemoet te komen aan de Israëlische zorgen over veiligheid.

Trump heeft gezegd dat hij eerdere veronderstellingen over hoe het conflict op te lossen en met een realistisch plan te komen dat ter plaatse werkt, terzijde wil schuiven. 'Wij geloven wij een plan hebben dat eerlijk, realistisch en uitvoerbaar is, dat mensen in staat zal stellen om beter te leven,' zou een hogere ambtenaar van het Witte Huis vrijdag hebben gezegd. 'Wij hebben de pogingen uit het verleden bekeken en verzocht om ideeën van beide kanten en partners in het gebied, met het besef dat wat in het verleden is geprobeerd niet heeft gewerkt. Wij hebben dus een onconventionele benadering gekozen, erop gebaseerd ons niet verschuilen voor de werkelijkheid, maar in plaats daarvan de waarheid te spreken,' zei de ambtenaar.

In een gesprek met de Israëlische Legerradio, reageerde de minister van Strategische Zaken Gilad Erdan dinsdag op het artikel van The Washington Post: 'als de Amerikaanse regering begreep dat het idee van een Palestijnse Staat geen rechtvaardiging, haalbaarheid, of kans heeft, is dit opzienbarend nieuws'.

De speciale gezant van het Witte Huis Jason Greenblatt, die is genomineerd om het Amerikaanse onderhandelingsteam te leiden, tweette vorige week een direct beroep op Palestijnse leiders. 'Aan de PA: Ons plan zal het Palestijnse leven sterk verbeteren en iets heel anders creëren dan wat er bestaat. Het is een realistisch plan om te bloeien/voorspoedig te zijn, ook al betekent het compromissen. Het is geen 'uitverkoop' - als het plan niet realistisch is, kan niemand het leveren,' schreef Greenblatt.

Ook hier blijven de exacte details van het plan vertrouwelijk. Maar volgens wat we tot nu toe vernomen hebben, zal Trump's voorstel voor een oplossing voor het conflict economische ontwikkeling voor Palestijnen verbinden met erkenning van Israël en aanvaarding door de Palestijnen van hun autonomie in de regio, maar geen soevereiniteit of zelfstandige Staat.
Bovendien zal Israël volgens recente verklaringen van de pas benoemde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, worden gesteund in zijn plannen om Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te annexeren.
Tot nu toe hebben we echter nog niet veel gehoord over wat de Bijbel een 'een struikelsteen voor al de volken' noemt, namelijk de status van Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.