Antisemitisme groeit in Europa

Tuesday, April 16, 2019 |  Judith Jeries
Volgens de laatste statistieken is het aantal anti­semitische incidenten in Duitsland met bijna tien procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. En als er ook nog geweld bij werd gebruikt, met zestig procent.

In Europa is het bekladden van gedenkplaten intussen schering en inslag geworden. (Yoav Ari Dudkevitch/Flash90)

Volgens de politie is er aangifte gedaan van 1646 strafbare handelingen tegen Joden. Tweeënzestig van de strafbare handelingen waren zeer gewelddadige aanvallen, waarbij 43 mensen gewond raakten. In 2017 waren dat nog 37 gewonden.

Niet alleen in Duitsland valt een zorgwekkende toename van antisemitisme te bespeuren. Onlangs werd De Dokwerker beklad met hakenkruisen door supporters van ADO Den Haag. Of denk aan de carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst, waar karikaturen van Joden met grote neuzen en bontmutsen werden getoond. In Frankrijk wordt over het ‘gif van de haat’ gesproken.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, sprak van 311 geregistreerde antisemitische aanvallen in 2017, en 541 in 2018. Het werkelijke aantal kan aanzienlijk hoger liggen. Castaner las zijn rapport voor in Sainte-Genevieve-du-Bois, een voorstad van Parijs waar vandalen vlak daarvoor een boom hadden omgehakt die daar was geplant om de in 2006 doodgemartelde Jood te gedenken. Hij noemde het ‘een aanval op de hoop’. In 2018 vertrokken meer dan 2400 Franse Joden naar Israël.

In Duitsland begint men intussen in verzet te komen tegen de BDS-beweging (Boycot, Desinvestering, Sancties) – deze keer op academisch niveau. In een al weken geleden uitgevaardigd besluit van het studentenparlement van de Universiteit van Keulen staat onder andere: ‘De studentenverenigingen van de Universiteit van Keulen verzetten zich, met alle hun ter beschikking staande middelen, tegen de antisemitische BDS-campagne tegen de Joodse staat Israël.’
Wie lid is van een BDS-groep, financiële steun geeft aan, of samenwerkt met de BDS-beweging, wordt uitgesloten. Zo iemand mag geen podium krijgen aan de Keulse Universiteit. De studenten dagen de senaat van de universiteit uit om zich duidelijk uit te spreken tegen elke vorm van antisemitisme. Het studentenparlement is solidair met Israël, dat wil zeggen dat men Israëls recht van bestaan en zelfverdediging erkent.’

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.