Merkel nodigt Netanyahu uit; benadrukt Palestijnse Staat

dinsdag 16 april 2019 |  Dov Eilon
De Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde maandag premier Netanyahu met zijn overwinning in de verkiezingen. In de loop van het gesprek nodigde ze Netanyahu uit voor een ontmoeting in Berlijn, zodra hij zijn nieuwe regering heeft gevormd.

Afbeelding: Netanyahu en Merkel tijdens een ontmoeting in Jeruzalem in oktober 2018 (Archieffoto: Hadas Parush/Flash90).

Netanyahu bedankte de bondskanselier voor haar felicitaties en prees de goede betrekkingen tussen beide twee Staten.

Maar er waren ook ernstige woorden van de Duitse bondskanselier. Zo zei ze over de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, dat Israël het contact met de Palestijnse Arabieren moet hervatten. Merkel onderstreepte daarbij, dat zij en de hele Europese Unie zich inzetten voor een oplossing van het conflict tussen de partijen door de vorming van een Palestijnse Staat.

Duitsland is van mening dat de tweestatenoplossing de juiste manier is om het conflict op te lossen. Behalve de Amerikanen zou de gehele internationale gemeenschap deze oplossing steunen.

Zondag hebben talrijke voormalige Europese staatslieden, waaronder voormalige ministers van Buitenlandse Zaken en premiers, de Europese Unie opgeroepen om de door de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde 'deal van de eeuw' voor de oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, te verwerpen. Dit vredesplan zou eenzijdig zijn en gericht tegen de Palestijnse Autoriteit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.