Oprichter van BDS werd toegang tot de VS geweigerd

maandag 15 april 2019 |  David Lazarus
De oprichter van de campagne 'Boycot, desinvesteringen en sancties' (BDS) tegen Israël, Omar Barghouti, werd de op de luchthaven Ben Goerion het inreizen van de Verenigde Staten geweigerd.

Afbeelding: BDS Demonstratie tegen Israël in Melbourne (Archieffoto Creative Commons)

Barghouti, die in het bezit is van een geldig Amerikaans visum, werd door ambtenaren van het internationale vliegveld Ben Goerion bij Tel Aviv vastgehouden, toen hij op het punt stond aan boord te gaan van een vliegtuig naar Washington DC om aan een reeks door het Arabisch-Amerikaanse Instituut georganiseerde evenementen deel te nemen. Volgens een bericht van de Israëlische publieke radio eisten immigratie­beambten van het Amerikaanse consulaat in Tel Aviv geëist dat Barghouti zou worden verhinderd, naar de Verenigde Staten te reizen.

De BDS-activist was van plan om op een reeks Arabische en Palestijnse evenementen in Washington te spreken, evenals op universiteiten in Harvard en New York, en om politici in Washington te ontmoeten. Hij plande ook een optreden in de in Philadelphia gevestigde boekhandel van Marc Lamont Hill, een voormalig CNN-commentator, die werd ontslagen omdat hij de Palestijnse terreur verdedigt, oproept tot geweld voor politieke doeleinden en een 'vrij Palestina van de rivier tot de zee' eist - wat de vernietiging van de Staat Israël betekent.

'Dit Amerikaanse reisverbod tegen mij, dat ideologisch en politiek gemotiveerd is, maakt deel uit van de escalerende repressie van Israël tegen Palestijnse, Israëlische en internationale mensen­rechten­verdedigers in de BDS-beweging', aldus Barghouti in een verklaring. Hij riep op om een einde te maken aan wat hij noemt 'de medeplichtig­heid van de VS aan de misdaden van Israël tegen ons volk'.

De BDS-kruistocht tegen Israël is onlangs in de Verenigde Staten onder vuur komen te liggen. Tot nu toe hebben 27 staten wetten aangenomen die straffen opleggen aan bedrijven of personen die de BDS steunen of Israël boycotten, en andere staten zijn van plan hetzelfde te doen.

Israël neemt eveneens maatregelen om de binnenkomst van BDS-activisten te verminderen door de toegang van BDS-aanhangers tot het land te beperken. In januari van dit jaar publiceerde Israël een lijst van 20 in de VS gevestigde organisaties die de BDS steunen, en verbood hun leiders om Israël binnen te reizen.

BDS is een wereldwijde campagne om een inter­nationale boycot van Israël te promoten totdat alle Joden de bijbelse gebieden van Judea en Samaria hebben verlaten. Zij willen de Palestijnse 'vluchtelingen' in staat stellen terug te keren naar Tel Aviv, Haifa en andere delen van Israël, vanwaar zij vluchtten toen vijf Arabische naties Israël aanvielen na de oprichting van de Staat in 1948. Aanhangers van de BDS vergelijken hun kruistocht met de anti-apartheidsbeweging van Zuid-Afrika en definiëren Israël consequent als een apartheidsnatie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.