Trump feliciteert Netanyahu met verkiezings­overwinning

maandag 15 april 2019 |  David Lazarus
Netanyahu berichtte dat Trump hem vanuit het presi­dentiële vliegtuig had opgebeld. 'Trump feliciteerde mij en het Israëlische volk van harte,' twitterde Netanyahu. 'Ik bedank president Trump voor zijn enorme steun voor Israël, waar­onder de erken­ning van Jeruzalem en de Golan,' aldus Netanyahu.

Afbeelding: Reusachtige verkiezingsposters met Netanyahu en Trump (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ook bedankte hij Trump, dat hij de Islamitische Revolutionaire Garde in de lijst van terreurorganisaties had opgenomen, en hij benadrukte nog eens de enorme steun voor Israël door de Amerikaanse president.

In een latere Twitter-discussie tussen de beide verbondenen feliciteerde Trump Netanyahu met 'een grote en hard bevochten overwinning'. 'De Verenigde Staten staan hem (Netanyahu) en het volk Israël terzijde,' zei hij.

Tegen verslaggevers zei Trump in het Witte Huis, dat de herverkiezing van Netanyahu de vredeskansen tussen Israël en de Palestijnen heeft verbeterd. 'Iedereen zegt dat je in het Midden-Oosten geen vrede kan hebben tussen Israël en de Palestijnen. Ik denk dat wij er de kans voor hebben. Ik geloof dat we nu betere kansen hebben, nadat Bibi heeft gewonnen,' aldus Trump.

Nadat de regering-Trump zich van de volledige vroegere Israëlpolitiek van de VS en van de internationale gemeenschap heeft afgewend, doet deze regering zijn uiterste best om Israël ongeëvenaard te steunen. Trump heeft Jeruzalem in 2017 als hoofdstad van Israël erkend en de Amerikaanse ambassade vorig jaar mei naar Jeruzalem verplaatst. Afgelopen maand verklaarde hij dat de Golanhoogten, het in 1967 door Syrië veroverde berggebied, tot Israël behoren. Onlangs sprak de regering-Trump zijn bereidheid uit om de verklaring van Netanyahu te steunen, dat hij, als hij de verkiezingen zou winnen, de Israëlische neder­zettingen in Judea en Samaria zal annexeren.

De Palestijnen eisen een Staat die alle gebieden omvat die vóór de Zesdaagse Oorlog van 1967 door Israël zijn veroverd, inclusief de Bijbelse kerngebieden in Judea en Samaria, Oost-Jeruzalem en de Tempelberg, evenals de Gazastrook. In de huidige politieke atmosfeer eisen de 'Palestijnen' dat Israël zijn Bijbelse vaderland als vreemd gebied beschouwt, het klinkt bijna als een grap.

Volgens de recentste berichten zou de zogenaamde 'Deal van de Eeuw' van de regering-Trump geen traject naar een Palestijnse Staat bevatten, en ook geen overdragen van gebieden waarin Joden nederzettingen en zelfs steden in hun beloofde Bijbelse landen hebben gebouwd.

De vriendschap tussen Netanyahu en Trump dient beide politici voor hun politieke doelen. Trump lijkt niet genoeg te krijgen van de loftuitingen van Bibi en de steun van Israël. In een appèl aan de kiezers tijdens zijn herverkiezingscampagne toonde Netanyahu’s campagne in het hele land enorme reclameborden van beide leiders, die elkaar de hand schudden en glimlachen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.