Pompeo: Israëls soevereiniteit over Bijbels kernland is geen hindernis voor vrede

zondag 14 april 2019 |  David Lazarus
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vrijdag tegen CNN, dat de belofte van premier Benjamin Netanyahu om delen van Judea en Samaria te annexeren, een vredesverdrag met de Palestijnen niet in de weg zal staan.

Afbeelding: Pompeo en Netanyahu bij een ontmoeting in Jeruzalem op 20 maart 2019 (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Op de vraag of hij de Israëlische soevereiniteit over de Joodse nederzettingen in het Bijbelse kernland als een hindernis voor de vrede ziet, zei Pompeo: 'Helemaal niet. Ik denk dat de visie die wij zullen uitwerken, een belangrijke verandering zal zijn voor de bena­derings­wijze zoals we die tot nog toe hebben gevolgd', aldus Pompeo in het interview.

In een manoeuvre om stemmen van zijn rechtse kiezers te krijgen, beloofde Netanyahu in de laatste dagen voor de verkiezing, dat hij de reeds door bijna een half miljoen Joden bewoonde delen van Judea en Samaria zal annexeren als hij wordt herkozen.

De inschatting van Pompeo maakt duidelijk dat de regering-Trump zal samenwerken met Netanyahu om grote delen van het Bijbelse kernland in Judea en Samaria als deel van het eigenlijke Israël terug te winnen. Die gehele regio werd in de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverd toen Israël zich tegen de dreigende vernietigingsoorlog van vijf omringende Arabische landen moest verdedigen. De internationale gemeenschap, inclusief alle vroegere Amerikaanse regeringen, had destijds echter geweigerd om de soevereiniteit van Israël in deze regio te erkennen en beweerde dat de in hun historische landen levende Joden een hindernis vormden voor de vrede.

'We hebben in de loop van 40 jaar talloze voorstellen voorgelegd, maar die hebben nooit tot een vrede tussen Israël en de Palestijnen geleid,' aldus de reactie van de Amerikaanse minister op het idee van Netanyahu om de territoria te annexeren. 'Ons huidige plan is om een visie voor te leggen dat een nieuwe, andere, unieke en innovatieve benaderingswijze bevat, om het tot nu toe onoplosbare probleem op te lossen, waarop reeds talloze regeringen, waaronder die van Israël, zich de tanden hebben stukgebeten,' zei hij.

De zogenaamde 'deal van de eeuw' van de Amerikaanse president Donald Trump, een voorstel om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen, wordt naar verwachting op 15 mei gepubliceerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.