Israël naar de maan: Werk aan Bereshiet 2 is begonnen

zondag 14 april 2019 |  Ryan Jones
De Israëli's, die betrokken waren bij de mislukte maanlanding van vorige week, zeiden dat een van hun hoofddoelen was geweest om een nieuwe generatie kinderen te inspireren om betrokken te raken bij de wetenschap en de verkenning van de ruimte. Daarom wezen zij alle studenten, die het evenement volgen, er op dat het belangrijk is om na een val weer op te staan.

Afbeelding: De laatste foto die door Bereshiet naar de aarde werd gestraald, vlak voordat hij op de maan neerstortte. (Met dank aan SpaceIL)

SpaceIL-voorzitter Morris Kahn, de in Zuid-Afrika geboren miljardair Morris Kahn, die een groot deel van de financiering van het Bereshiet-project voor zijn rekening nam, voegde de daad bij het woord en kondigde dit weekeinde de onmiddellijke lancering van het project Bereshiet 2.0 aan.

'We zijn iets begonnen en we moeten het afmaken. Wij zullen onze vlag op de maan zetten,' zei Kahn zaterdag op het Israëlische Chanel 12 News. 'Project Bereshiet 2 begint morgen. (...) Een missieteam komt morgen bijeen om aan het werk te gaan. (…) Dit is ook een goede les voor de jeugd. Ik zei dat als je faalt, moet je opstaan en het opnieuw te proberen, en ik moet hen dit voorbeeld geven'.

Kahn herhaalde zijn belofte in een Engelstalige clip die later op de dag op Twitter werd geplaatst.

De Israëlische Bereshiet maanlander kwam afgelopen donderdag tergend dicht bij een geslaagde een zachte landing op de maan. Een sensorstoring, enkele kilometers boven het maanoppervlak, resulteerde in het uitschakelen van de hoofdmotor. Door een tijdelijk verlies van communicatie met het voertuig slaagden de technici van de controlekamer er niet in, om de motor snel te herstarten. Tegen de tijd dat ze de hoofdmotor konden herstarten, was Bereshiet slechts 150 meter van de grond en viel te snel.

Toch was deze groep Israëli's erin geslaagd, zoals de hoofden van de NASA later in verklaringen en tweets opmerkten, om de wereld te inspireren door de eerste particulier gefinancierde en geëxploiteerde missie naar de maan te starten en bijna te voltooien. En ze zijn nog niet klaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.