NASA-hoofden bedankten SpaceIL voor de inspiratie

zondag 14 april 2019 |  Ryan Jones
Israël's maanlander Bereshiet is er bijna in geslaagd om op het oppervlak van de maan te landen. Maar ondanks een storing in de laatste momenten, met als gevolg een crashlanding, hebben SpaceIL en alle betrokkenen bij het project ongetwijfeld geschiedenis geschreven.

Afbeelding: Israëlische schoolkinderen waren uitgenodigd in de ambtswoning van de president om te kijken naar de poging om op de maan te landen. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Belangrijker nog is dat ze erin slaagden een generatie te inspireren en de wereld te bewijzen dat ruimte­verkenning veel goedkoper kan worden uitgevoerd dan in het verleden, waardoor de deur voor de particuliere sector en de academische wereld openging om het voortouw te nemen.

En terwijl iedereen hoopte en bad dat de landing volgens plan zou gaan, herinnerden de hoofden van de NASA de Israëli's eraan dat zelfs 's werelds grootste super­machten er bij hun eerste pogingen niet in slaagden. Dat Israël zo ver is gekomen, zegt iets gezien het feit dat Bereshiet een particulier gefinancierde en beheerde poging was met een bescheiden begroting van slechts $100 miljoen.

NASA Associate Administrator Dr. Thomas Zurbuchen tweette:
'Ruimte[vaart] is moeilijk, maar de risico's waard. Als we er elke keer in zouden slagen, zou er geen beloning zijn. Wanneer we blijven proberen inspireren we anderen en bereiken grootsheid. Dank u voor uw inspiratie @TeamSpaceIL. We kijken uit naar toekomstige mogelijkheden om samen de maan te verkennen'.

Zurbuchen schreef later in reactie op anderen op Twitter dat hij later dit jaar bereid zou zijn om Israël te bezoeken om de toekomstige samenwerking om de ruimte te verkennen te bespreken. Hij voegde eraan toe: 'Onderzoekers over de [wereld] weten dat dit niet het einde van dit verhaal is, maar slechts het einde van een verbazingwekkend hoofdstuk van de [Israëlische] geschiedenis!

Ook andere NASA-kopstukken, waaronder de voormalige astronaut Buzz Aldrin, zeiden geïnspireerd te zijn door het teamwerk en de innovatie van de Bereshiet, en condoleerden met de craslanding.

Google LunarX wedstrijd
Het Beresheet-project begon als een Israëlische deelname aan de Google LunarX-uitdaging, waarbij niet-gouvernementele organisaties voor eind 2018 een vaartuig op de maan moesten laten landen om een prijs van 1 miljoen dollar te winnen. De wedstrijd eindigde zonder dat organisaties erin slaagden om de maan op tijd te bereiken, maar SpaceIL besloot om het Bereshiet-project in stilte voort te zetten. Ze waren te ver gekomen, en waren niet van plan om op te geven om de maan te bereiken.

Google besloot donderdag dat SpaceIL nog steeds de prijs verdient, ondanks het niet halen van de oorspronkelijke deadline, en het crashen in plaats van succesvol landen.

Yonatan Winetraub, een van de drie Israëli's die SpaceIL acht jaar geleden hebben opgericht om deel te nemen aan de wedstrijd van Google, vertelde op een persconferentie na de gebeurtenissen van donderdag dat het echte doel was geweest om kinderen en studenten in de Joodse Staat en over de hele wereld aan te moedigen om groter te gaan dromen.

'Ik wil me wenden tot kinderen die misschien naar ons kijken. We hebben de maan niet in een keer bereikt. Dat is rot. Echter, techniek en wetenschap zijn moeilijk. Soms werkt het de eerste keer niet, soms werkt het de tweede of derde keer niet. Maar het zal werken', benadrukt Winetraub. 'Ik wil jullie aanmoedigen om deze dingen te blijven bestuderen, zodat je op een dag de maan en de sterren kunt bereiken.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.