Mislukte dromen - de maanlanding en de kiesdrempel

Sunday, April 14, 2019 |  Dov Eilon
Het was eind vorige week spannend: de laatste stembiljetten werden geteld, waarna het officiële eindresultaat werd verwacht (haalt onze partij de kiesdrempel?), en de Israëlische ruimtesonde 'Bereshiet' zou donderdagavond een historische landing op de maan maken.

Afbeelding: Stemmen tellen in de Knesset (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Hij begon met het nieuws dat Ayelet Shaked en Naftali Bennet met hun partij Nieuw Rechts er waarschijnlijk toch in zouden slagen om in de Knesset te komen. De nacht ervoor werden de stembiljetten geteld van militairen, patiënten in ziekenhuizen en Israëli's die in diplomatieke diensten in het buitenland werken. Deze stemmen worden altijd als laatste geteld.

En in het begin leek het erop dat Bennet dankzij de militairen vier zetels zou krijgen. Met 3,26% van de stemmen zou zijn partij net de kiesdrempel van 3,25% hebben overschreden.

Maar toen kwam het verslag van een technische storing bij het tellen en invoeren van de gegevens in de computer. Vertegenwoordigers van de kleine partijen, voor wie elke stem kritisch kan zijn, haastten zich naar de Knesset, waar de stemmen werden geteld. Ze wilden er zeker van zijn dat alles goed ging. Er werd gevraagd om hertelling van de stemmen, maar dat is niet gebeurd.

In de Knesset werden ijverig de stembiljetten geteld (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90).

Op televisie vroeg een van de presentatoren zich af hoe het mogelijk is dat Israël op de maan kan landen, maar niet in staat lijkt te zijn om de stembiljetten te tellen. Door de genoemde storing is de verkiezingsuitslag niet meer bijgehouden. Dit werd pas rond middernacht verwacht, zei Hanan Meltzer, de rechter van het Hooggerechtshof die verantwoordelijk is voor de telling.

En toen naderde het moment van de historische landing van de Israëlische ruimtesonde Bereshiet op de maan. Berichten over het historische moment, dat Israël een van de vier landen zou maken die op de maan waren geland, vermengd met berichten uit de Knesset en het tellen van de laatste stemmen. Er ontbraken nog 30 stembussen. Het was niet zeker of Bennet en Shaked het zullen halen.

Zeker was echter dat de zetelverdeling enigszins zou veranderen. Ayelet Shaked was bezorgd, Tamar Zandberg van Meretz was ook in de Knesset, waar het tellen plaatsvond. Zou haar partij er een zetel bij krijgen? Toen kwamen de eerste geruchten dat Nieuw Rechts 1400 stemmen te weinig heeft en dat waarschijnlijk toch niet op de Knesset zou komen.

Ayelet Shaked wacht met spanning op de uitslag van de laatste telling van de stemmen. Spat haar droom, om in het ministerie van Justitie te blijven, uiteen? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ook al had Bennet het Netanyahu niet altijd gemakkelijk gemaakt, Netanyahu zou graag Nieuw Rechts in de Knesset hebben als coalitiepartner, om in de coalitie­onder­handelingen minder afhankelijk te zijn van Avigdor Lieberman.

Ondertussen was Netanyahu al op weg naar Jehud, naar het controlecentrum van de Bereshiet ruimtesonde. Een grote gebeurtenis stond voor de deur. Als vierde land zou Israël met de landing op de maan geschiedenis schrijven. President Rivlin had gasten, waaronder veel kinderen, uitgenodigd om samen met hen de maanlanding te volgen.

President Rivlin met gasten, zal de maanlanding gelukken? (Foto: Hadas Parush/Flash)

Ook in het buitenland werd bericht over de naderende landing op de maan. Daarvoor was het natuurlijk de herverkiezing van Netanyahu, die voor velen minstens zo sensationeel was als de landing op de maan. Een Indiase televisiezender vroeg zich echter af hoe het mogelijk is dat Israël, als 'start-up natie', nog steeds parlementsverkiezingen met briefjes houdt.

Nog voordat de partij Nieuw Rechts de de kiesdrempel niet haaalde, was de 'Bereshiet' ongecontroleerd op het maanoppervlak neergestort. Dit wordt in elk geval aangenomen toen het contact met de ruimtesonde, die zich slechts ongeveer 100 meter boven het maanoppervlak bevond, verbrak waardoor een van de motoren uitviel. Een zachte landing was niet langer mogelijk.

Dus twee dromen spatten tegelijkertijd uit elkaar. De droom om als vierde land van de wereld met succes op de maan te landen en de droom van Naftali Bennett en Ayelet Shaket om met hun nieuwe partij in de Knesset te komen. Uiteindelijk ontbraken hen ongeveer 1400 stemmen.

Maar terwijl men in het controlecentrum in Jehud ondanks de mislukte landing nog steeds in een goede stemming was, moeten Bennett en Shaked na hun crash landing weer naar ander werk zoeken..

Wie zich kan verheugen is de Likoedpartij van Benjamin Netanyahu, die nu in de einduitslag ook het grootste aantal zetels heeft in de Knesset. Hieronder vindt u de officiële uitslag van de verkiezingen van 2019, met tussen haakjes het huidige aantal zetels. De percentages zijn nog gebaseerd op de voorlopige telling:
♦ Likoed – 26,28%, 36 (30)
♦ Blauw en Wit – 25,97%, 35 (11), een gezamenlijke lijst van
Yesh Atid (11) en
Veerkracht, de 'generaalspartij' (0)
♦ Shas – 6,1%, 8 (7)
♦ Verenigd Torah Jodendom – 5,9%, 7 (6)
De Zionistische Unie (24) bestond uit:
♦ Arbeidspartij – 4,46%, 6 (19) en
Hatnua - (5)
Gezamenlijke Arabische Lijst (13), nu gesplitst in:
♦ Hadash-Ta'al - 6 (7) en
♦ Ra'am-Balad - 3,45%, 4 (6)
♦ Unie van Rechtse Partijen – 3,66%, 5
♦ Yisrael Betenoe – 4,15%, 5 (6)
♦ Koelanoe – 3,56%, 4 (10)
♦ Meretz – 3,64%, 4 (5)
♦ Nieuw Rechts – 3,14%, 0 (Het Joodse Huis 6)
♦ Zehoet – 2,53%, 0

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.