Israël ruimtevaart-natie: ‘The Sky is the Limit’

Friday, April 12, 2019 |  Aviel Schneider
‘Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal ons beroemd maken.’ Israël is op dit moment bezig de vierde natie te worden die een ruimtevaartuig op de maan laat landen. De maanlander kreeg de pretentieuze naam ‘Bereshiet’, oftewel ‘In het begin’, de eerste woorden van de Bijbel.

Onwillekeurig moest ik denken aan de geschiedenis van de Toren van Babel. Wat wordt er bedoeld met ‘die tot in de hemel reikt’? Gaat dat alleen maar over de bouw van een wolkenkrabber met vijftig of honderd verdiepingen? Of is er nog een andere betekenis van deze woorden?
De nieuwe ‘Bereshiet’ is veel hoger gekomen dan de Toren van Babel, of welk gebouw ook op aarde. Onze nieuwsgierigheid kent vaak geen grenzen, en onze creativiteit helpt daar nog een handje bij. Hoe vaak hoor ik niet iemand zeggen: ‘The sky is the limit’?

Wat Israël heeft klaargespeeld in de zeventig jaar van zijn bestaan als moderne staat, is niet gemakkelijk te evenaren. De Joodse Staat krijgt dan ook wereldwijd erkenning voor zijn prestaties, hoewel niet altijd openlijk. Israël is het succesverhaal van de twintigste eeuw. In internationale statistieken hoort Israël meestal bij de eerste vijftien landen. De meeste Israëli’s hebben het beter dan de meeste mensen in het Midden-Oosten of het Middellandse Zeegebied. Israël is bovendien een democratisch land.

Ondanks Israëls afhankelijkheid van grondstoffen, die bijna allemaal moeten worden geïmporteerd, van olie tot en met diamanten, is het land uitgegroeid tot een internationaal industriecentrum. Israël is wereldwijd een van de koplopers op het gebied van diamantbewerking, elektronische en medische apparatuur en sinds kort ook op het gebied van software, halfgeleiders en telecommunicatie. De Israëlische economie floreert, terwijl het politiek en strategisch midden in een crisisgebied ligt. De jonge staat heeft tot nu toe al twaalf Israëlische Nobelprijswinnaars geleverd.

De eerste Israëlische ruimtecapsule is in februari naar de maan gestuurd. De Bereshiet heeft 84 miljoen euro gekost, wat voornamelijk is gefinancierd door private geldschieters. De capsule weegt 600 kilo en is niet groter dan een wasmachine. Er is onder meer een Hebreeuwse nanobijbel aan boord. De Bereshiet is door ruimtevaartbedrijf SpaceX gelanceerd en zal zeven weken onderweg zijn. De landing op de maan wordt verwacht op 11 april, een week voor Pesach. Regeringsleider Benjamin Netanyahu zei enthousiast: ‘The sky is the limit!’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Bekijk hier het verslag van de landing van de Bereshiet. Helaas stopte de hoofdmotor op een kritiek moment van de landing, en kwam de Bereshiet met te grote snelheid neer op de maanbodem.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.