Ik droom van een Joods Kerstfeest...

vrijdag 12 april 2019 |  David Lazarus
Wie had gedacht, dat het de Joden zijn geweest die melodieën bedachten en enkele van de beroemdste en populairste kerstliederen ooit hebben geschreven? De met een Academy Award genomineerde Larry Weinstein behandelt deze fascinerende en ongekende historische ironie in zijn nieuwe film.

Bij de zevende jaarlijkse Canadese Screen Award op 31 maart won de documentaire 'Dream of a Jewish Christmas' de hoogste prijs voor non-fictie films. Aan de hand van liedjes, interviews en zeldzaam historische filmmateriaal wordt daarin verteld hoe Joodse immigranten in de VS begin 1900 veel van de populairste kerstliederen schreven, waaronder 'I'm Dreaming of a White Christmas', ''Winter Wonderland, White Christmas' en zelfs 'Rudolph the Red-Nosed Reindeer'.

Joden die over de Atlantische Oceaan naar het 'Land van Belofte' reisden, werden bij hun aankomst in de VS niet als blanken beschouwd. De ongeveer een miljoen Joden die naar de Lower East Side van New York verhuisden, werden ook niet als zwarten beschouwd. Het waren Oriëntalen, en mede door hun sterke accent en slechte Engels, waren er nauwelijks banen voor deze arme immigranten. Maar iedereen met talent was vrij om melodieën te componeren, en mensen zoals Al Jolson (geboren als Asa Yoelson), Mel Tormé en Irving Berlin (die 'God Bless America' schreef) hadden zo werk.

Men kan zeggen dat het beeld dat we van Amerika hebben is geschapen door een natie van immigranten door middel van films, radio, kunst en literatuur. Wat zou Kerstfeest zijn als geen van deze liedjes geschreven zou zijn? De film 'Dromen van een Joods Kerstfeest' vertelt het verhaal van een groep Joodse componisten die min of meer de melodie van het kerstfeest hebben geschreven. Het is het verhaal van immigranten die buitenstaanders waren, maar het fantastische vermogen hadden om de tijdgeest te begrijpen en in zich op te nemen. Ze waren in staat om liedjes te schrijven die, toen en nu nog steeds, het beste de kerstgevoelens van de meerderheid van de Engelstalige wereld - en zelfs van henzelf - uitdrukken.

Alan Dershowitz, gepensioneerd hoogleraar aan de Harvard Law School, bekend om zijn talrijke media-optredens ter ondersteuning van president Donald Trump, zegt in de film: 'Joden hebben dit verbazingwekkende vermogen om buiten hun eigen cultuur te denken, ja, om uit hun eigen huid te glijden om de meest fascinerende dingen te schrijven.'

'Joden hebben een licht schuldgevoel als ze de kersttradities accepteren', zegt de Joodse komiek Ophira Eisenberg. 'Dat komt omdat de Joden bij alles een licht schuldgevoel hebben!'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.