Is een nieuwe Holocaust mogelijk?

Thursday, April 11, 2019 |  Yossi Aloni
Drieënveertig procent van de Israëli’s houdt er rekening mee dat het Joodse volk nog een keer het doelwit zal worden van een poging om het te vernietigen. Slechts twaalf procent denkt dat er nooit meer zoiets zal gebeuren wat lijkt op de Holocaust van de nazi’s.

De enquête werd gehouden door Shem VeNer ('Naam en Licht'), een Israëlische organisatie die voor elke persoon die in de Holocaust is omgekomen een kaars wil aansteken. Er werden 243 mannen en 258 vrouwen ondervraagd in de leeftijd van 18 tot 50 jaar.

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat Israël niet genoeg doet om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Meer dan 40 procent zegt dat over 50 jaar, als er geen Holocaustoverlevenden meer zijn, nog maar heel weinig mensen zullen weten wat de nazi’s hebben aangericht.

De mensen die denken dat een Holocaust nog een keer kan gebeuren, geloven dat de enige manier om een ramp van die omvang te kunnen verhinderen, een rechtstreeks ingrijpen van de staat Israël zou moeten zijn.

Opmerkelijk is dat veel meer 50-plussers denken dat een Holocaust nooit meer zal gebeuren, dan jongeren tussen de 18 en 20 jaar oud. 16 tegenover 5 procent. En dat terwijl die oudere generatie voor een deel al tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren was.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.