Airbnb: We verzetten ons tegen de BDS-beweging

Wednesday, April 10, 2019 |  David Lazarus
Airbnb kondigde aan dat het alle rechtszaken heeft afgewikkeld die werden aangespannen door een groep Joodse huiseigenaren in Judea en Samaria. De huiseigenaren maakten bezwaar tegen het besluit van het bedrijf om hun huizen niet op de populaire website voor vakantieverhuur te vermelden.

De eisers zijn zes Joodse families die eigenaar zijn van onroerend goed in het gebied. Zij beweerden dat Airbnb hen discrimineerde omdat ze Joods waren, aangezien huizen van moslims en christenen in Judea en Samaria nog wel op de website stonden. ‘Het beleid dat Airbnb afgelopen november aankondigde, was een verachtelijke discriminatie van Joodse gebruikers van de website,’ aldus hun advocaat in een verklaring. ‘Wat iemands politieke visie ook is, discriminatie op basis van religieuze overtuiging mag nooit de oplossing zijn,’ voegde hij eraan toe.

In november 2018 besloot Airbnb om zo’n 200 Joodse te verhuren woningen in Judea en Samaria van de website te verwijderen. Het bedrijf beweerde daarbij dat deze nederzettingen ‘in de kern zijn van het geschil tussen Israëli’s en Palestijnen.’ De Boycot-, Desinvesteringen- en Sancties-beweging (BDS), die tot doel heeft Israël economisch te verstikken, zag de beslissing als een overwinning. Airbnb drong er in de verklaring op aan dat het zich verzette tegen de BDS-beweging. ‘Airbnb heeft nooit Israël, Israëlische bedrijven of de meer dan 20.000 Israëlische gastheren die actief zijn op het Airbnb-platform geboycot,’ zo stond in de verklaring. Airbnb heeft niet uitgelegd waarom er in 2018 besloten was om de registratie van Joodse huizen te weigeren.

Onder de voorwaarden van de schikking, die in de rechtbank met de Joodse huiseigenaren is uitgewerkt, kan Airbnb de registraties van Joodse huizen in Judea en Samaria niet van zijn website verwijderen. ‘Wij begrijpen de complexiteit van de kwestie die in onze vorige beleidsaankondiging werd aangekaart, en wij zullen registraties op heel de Westelijke Jordaanoever blijven toestaan,’ zo stelde de bovengenoemde verklaring.
In reactie op de regeling zei Airbnb winsten uit de verhuur in Judea en Samaria te doneren aan ‘organisaties die toegewijd zijn aan humanitaire hulp, die mensen in verschillende delen van de wereld dienen.’ Het bedrijf heeft niet aangegeven of dit verwijst naar christelijke en islamitische huizen in de regio, of alleen Joodse huizen. Er werd geen uitleg gegeven over aan welke organisaties de winst van deze verhuur zou worden gedoneerd.

Airbnb onthulde dat zijn eerdere beslissing om Joodse huizen uit te sluiten ‘op sterke bezwaren stuitte van sommige leden van de Airbnb-gemeenschap, evenals van andere individuen en groepen die Israël steunen. Sommigen hebben zelfs gepoogd Airbnb te associëren met de Boycot-, Desinvesteringen- en Sancties-beweging (BDS). Airbnb is duidelijk dat het niet van plan is, en nooit van plan is geweest, om zich aan te sluiten bij de BDS-beweging of om het bedrijf op een andere manier te positioneren als nadelig voor een deel (Joods) van zijn gemeenschap.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.